USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Сергій Котов" пішов на дно: Серед екіпажу російського корабля є загиблі, поранені й знищений вертоліт Ка-29

Вогневе ураження "Котова" відбулося в територіальних водах України неподалік Керченської протоки
Котов
Корабель "Серій Котов"
Джерело: Головне управління розвідки МО України

Серед екіпажу російського корабля "Сергій Котов" є загиблі, поранені. Також українські ЗМІ пишуть про знищений вертоліт Ка-29.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Головному управлінні розвідки Міноборони України, крім загиблих семи членів екіпажу, шість поранених, є ще 52 члени екіпажу, яких евакуювали.

"Було знищено й корабельний транспортно-бойовий вертоліт Ка-29. Для розміщення палубної авіації на патрульних кораблях цього проєкту передбачені вертолітний майданчик, ангар, а також місткості для зберігання запасів авіаційного палива. Екіпаж "Сергія Котова" уперше відпрацював прийом на палубу гелікоптера 2021 року", – зазначають журналісти.

Що передувало?

У ніч проти 5 березня українські військові уразили в тимчасово окупованому Криму патрульний корабель "Сергій Котов" Чорноморського флоту РФ. Цю інформацію підтвердило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

За інформацією української розвідки, вартість потопленого корабля становить близько 65 млн доларів.

"Внаслідок удару морськими дронами Magura V5 російський корабель проєкту 22160 зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів. Вогневе ураження "Котова" відбулося в територіальних водах України неподалік Керченської протоки", – заявили в ГУР.

Місію виконав спецпідрозділ ГУР Group 13 у співпраці з Військово-морськими силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації.

Пізніше, українська розвідка оприлюднила перехоплений запис розмови командира 184 бригади кораблів охорони водного району (Новоросійськ), у чиєму підпорядкуванні перебував "Сергій Котов".

"Зрозуміло, що ви все це знаєте. Нашу трагічну подію нічну. Відповідно в 0:50 безекіпажними катерами у кількості 5 одиниць було атаковано малий патрульний корабель "Котов", який разом з нами несе бойове чергування з протиповітряної оборони, та знаходиться він у мене, відповідно, на управлінні", - розказував командир.

Що відомо про корабель?

"Сергій Котов" – новий корабель, який спустили на воду у 2021 році. Це корвет (проєкт 22160), який приєднався до Чорноморського флоту у липні 2022 року.

Задачі судна – патрульна служба, різного роду охорона, приміром, військово-морських баз.

На озброєнні, судячи з російських сайтів, були:

  • 76-мм артилерійська установка АК-176МА;
  • багатоканальний зенітний ракетний комплекс "Штиль-1";
  • ЗРК ближньої дії 3М-47 "Гибка";
  • два малогабаритні дистанційно-керовані протидиверсійні гранатометні комплекси ДП-65;
  • можливе базування вертольота Ка-27ПС.

Уражені Україною кораблі РФ

Результативні удари України по кораблях Чорноморського флоту Росії у тимчасово окупованому Криму ми спостерігали ще торік. Бачимо це й нині.

У ніч на 14 квітня 2022 року дві українські ракети "Нептун" вразили флагман Чорноморського флоту Росії з найпотужнішим озброєнням. Для цього використали дві ракети комплексу – флагман ЧФ РФ крейсер "Москва" був знищений.

За інформацією РНБО, з екіпажу "Москви" врятували лише 58 людей. А повідомленню про нібито пожежу на кораблі російське телебачення присвятило у випуску новин 28 секунд. 

Також великий десантний корабель 13 вересня 2023 року було уражено втретє, а підводний човен – вперше. Йдеться про виведення з ладу на більш ніж тривалий строк чи взагалі повне знищення підводного човна "Ростов-на-Дону" та великого десантного корабля "Мінськ".

Потім у листопаді того ж року з’явилася інформація, що українські Повітряні сили уразили російський військовий корабель "Аскольд" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі. Фотографії ж, які з’явилися у відкритому доступі, не лише підтвердили факт влучання по ракетному корвету Росії, а й показали, що він хоч і залишився на плаву, але отримав критичні ушкодження.

Уже цьогоріч у Чорному морі вранці 14 лютого ГУР та ЗСУ знищили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков". Це офіційно підтвердив Генштаб ЗСУ. Зазначається, що в момент ураження корабель перебував в територіальних водах України поблизу т.о. Алупки. 

Раніше ми повідомляли, що РФ перекидає свої кораблі із Севастополя в інші порти Криму після атак ЗСУ. Також зазначалося, що в окупантів виникли проблеми з причалами через переміщені судна.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат