USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Знищення "Москви" та перше використання "Нептуна": Головне з інтерв’ю Неїжпапи

Окупанти не зможуть утримувати Чорноморський флот без Севастополя
Олексій Неїжпапа
Олексій Неїжпапа
Джерело: Українська правда

Дрони – це зброя, що наближає перемогу України на морі, однак покладатися лише на них не можна. Про це розповів командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв’ю "Українській правді".

За його словами, з початку повномасштабної агресії ракетні війська і морські дрони відіграли дуже суттєву роль у вивільненні українського моря.

"Тому я згоден з тим, що саме безпілотні технології – це технології майбутнього для військових конфліктів. Ми дійдемо до того, я не вперше про це кажу, що війна майбутнього – це війна дронів проти дронів. Це так і буде", – сказав він.

При цьому зазначив, що безпілотники – це ще один зі способів, як можна протистояти росіянам. Але є певне обмеження в застосуванні цих засобів. Передусім це і розмір, і озброєння, і можливість протистояти погодним умовам – багато всього, що відрізняє їх від корабля.

"Просто пересісти флоту на дрони і перемогти – так не вийде. Це все одно, що Сухопутним військам відмовитись від танків, БМП, гармат і всього іншого", – заявив командувач ВМС.

Севастополь – стратегічний хаб

Російські окупанти не зможуть утримувати Чорноморський флот без Севастополя. Анексоване в Криму місто є технологічним хабом. Завданням Сил оборони є унеможливлення використання росіянами морських баз.

Неїжпапа наголосив, що Севастополь – це головна база, яка повністю задовольняє утримання флоту, ремонтну базу, це декілька ремонтних заводів, а ще ж аеродроми – "Бельбек" і "Кача". Натомість у Новоросійську немає ні аеродромів, ні великих ремонтних заводів, ні місць для зберігання озброєння. Військовий порт у цьому місті недостатньо розвинутий, щоб забезпечити базування Чорноморського флоту.

"Це за великим рахунком одна з причин, чому вони в Криму опинилися у 2014 році. Тому що без Севастополя тримати Чорноморський флот у Чорному морі вони б не змогли", – сказав він.

При цьому додав, що Севастополь – це база, на якій розосереджені боєприпаси, запаси захованого у горах пального, які не так легко вразити, там також розміщені ракети "Калібр". Неїжпапа також зауважив, що у місті є центр медичного забезпечення, великий шпиталь та побудовані всі освітні заклади. 

"Тобто Севастополь – це такий стратегічний хаб", – уточнив Неїжпапа.

Розмінування Чорного моря

Роботи з розмінування Чорного моря від російських мін проходитимуть у кілька етапів, а на розмінування всього району ведення бойових дій в Чорному та Азовському морях потрібні роки.

"Я був у Румунії на початку вересня. Там була якраз зустріч із залученням всіх командувачів флотів Чорного моря, крім Росії, звісно, плюс залучені фахівці і командувачі 6-го флоту США, командувач ВМС НАТО теж був присутній. Обговорювали питання щодо подальших дій із забезпечення мінної безпеки в Чорному морі. Україна, звісно, в першу чергу зацікавлена в цьому, тож ми виступили з пропозицією розділити цю роботу на кілька етапів", – повідомив Неїжпапа.

За його словами, першочергово йдеться про безпосередню боротьбу з мінами, яка здійснюється прямо зараз, поки йде повномасштабна війна і є певні обмеження по конвенції Монтре. Другий етап – це коли Румунія, Болгарія, Туреччина об'єднуються в тактичну групу для боротьби з дрейфуючими мінами.

"Поки що вони будуть боротися з тими мінами, які знаходяться в їхній зоні відповідальності, не біля берегів України чи в нашій виключній економічній зоні. Наше бачення, що ми так само повинні бути в цій групі, щоб мати своїх представників для координації. І так воно і буде", – зазначив командувач.

Третій етап – повномасштабна протимінна операція, яка розпочнеться одразу ж після перемоги України.

"Для цього ВМС створили відповідний штаб, люди проходять підготовку, в нас уже є протимінні кораблі, які зразу ж після перемоги прибудуть до Чорного моря. Ми готуємо наших спеціалістів і водолазів у тому числі", – розповів командувач.

Відповідаючи на питання, скільки часу знадобиться на велику операцію з розмінування всього моря, командувач зазначив, що це залежить від наявних сил, які будуть залучатись.

"В першу чергу треба буде розмінувати рекомендовані шляхи, місця якірних стоянок – те, що використовується в цивільному судноплавстві. Всі судна ж ходять по рекомендованих шляхах. На морі теж є дороги, просто їх ніхто бордюрами не позначає. Щоб забезпечити ці шляхи, місця якірних стоянок тощо – це буде п'ять-сім місяців", – сказав Неїжпапа і додав, що це залежить, знову ж таки, від кількості кораблів і засобів, які будуть залучені до цієї операції.

Він також повідомив, що Україна матиме для розмінування у своєму флоті кілька протимінних кораблів.

"У нас буде два протимінні кораблі, про які я казав (які надала Велика Британія, – ред.). В цьому році ще один протимінний корабель отримаємо від Нідерландів. Потім у 2025 році – ще один. Тобто у нас буде повноцінний протимінний дивізіон. Але якщо до цього буде залучена в нашому районі відповідальності, наприклад, група НАТО, то це буде швидше", – зазначив командувач.

Водночас він зауважив, що для розмінування всього району ведення бойових дій в Чорному та Азовському морях потрібні будуть роки.

Крейсер "Москва"

Флагман Чорноморського флоту РФ крейсер "Москва" був знищений виключно за допомогою сил і засобів ВМС ЗСУ. 

Відповідаючи на запитання, як саме вдалося вистежити цей ворожий корабель, оскільки в України та західних колег є абсолютно різні версії цієї історії, Неїжпапа уточнив: "Це чудово, що у всіх різні історії. Знаєте, я б так сказав: у кожного правда своя, а істина одна. Тому не розповідатиму, як це відбувалося. Я тільки можу підтвердити, що крейсер "Москва" був знищений за допомогою сил і засобів Військово-морських сил України від початку і до самого кінця: від виявлення і до його знищення".

Він наголосив, що знищення флагмана – величезна втрата для Росії з політичної та іміджевої точок зору, адже він виконував декілька функцій: був командним пунктом, кораблем протиповітряної оборони і символом того, що "Москва прийшла з війною".

"Це була гордість Чорноморського флоту. Крейсер брав участь у всіх конфліктах пострадянського періоду: у війні з Грузією, з нього управляли всі сили флоту біля її узбережжя, він перебував у Сирії і в районі інших конфліктів", – розповів Неїжпапа.

У часи холодної війни корабель був закладений для того, щоб знищувати авіаносці Сполучених Штатів.

"Його так і називали – "вбивця авіаносців". Звісно, що жодних авіаносців у Чорному морі немає. За конвенцією Монтре, прохід їм сюди заборонений. Та і під мостами важко пройти таким великим кораблям в протоці Босфор. Тому цей крейсер тут був, з військової точки зору, не дуже потрібен", – сказав командувач ВМС.

Він додав, що корабель "Москва" був вдалим варіантом для розміщення командного пункту.

"Там великі флагманські каюти. Щоб ви розуміли, по-моєму, сім поверхів. Ліфт для підйому від головного командного пункту, який нижче головної палуби, до ходового мостика. Сім палуб, які проходить ліфт, щоб командир чи старший на мостику командувача не ходив пішки. Там був басейн. Тобто корабель забезпечував дуже комфортні умови проживання особового складу для довготривалих походів. І, звісно, "Москва" закривала основні питання протиповітряної оборони: там були на озброєнні системи виявлення, радіоелектронної боротьби, морський варіант зенітно-ракетного комплексу С-300, який називався "Форт". Це була парасолька ППО над кораблями ордера (порядок розташування кораблів під час походу чи бою)", – пояснив військовий.

За словами Неїжпапи, якщо у флоту немає крейсера, то він не може називатися флотом.

Перше застосування "Нептуна"

Неїжпапа також розповів про перше застосування української протикорабельної крилатої ракети "Нептун".

"Перше застосування "Нептуна" було, коли фрегат "Адмірал Ессен" підійшов дуже близько до нашого берега. І за ним ішли ще десантні кораблі вздовж Тендрівської коси", – сказав командувач ВМС.

Віцеадмірал уточнив, що ці кораблі йшли в напрямку порту "Південний", між "Південним" і Очаковом, в район курортного села в Миколаївській області Рибаківка. Вони здійснювали так звані демонстраційні дії.

А робили вони це для того:

  • щоб підрозділи морської піхоти та інші, які на той момент стояли на березі, постійно готувалися до десанту, щоб не дати можливості ці бригади перекинути на Миколаївський напрямок або на бік Вознесенська на допомогу;
  • ворог хотів тримати українських військових у постійній напрузі, що нібито от-от готується висадка десанту.

Водночас ходили їхні кораблі під Одесою, які виконували просто по місту з палубних гармат постріли, обстрілювали цивільні об'єкти.

"Зрозуміло було, що прямо зараз не буде ніякої висадки десанту, тому що умови не створені. Але вони постійно це повторювали, десантні загони вишиковувалися у стрій, рухалися в сторону Одеси з кораблями вогневої підтримки – все по класиці, як книжка пише", – розповів Неїжпапа.

А коли фрегат "Ессен" підійшов, Сили оборони вирішили спробувати, що ж може ракета "Нептун" українського виробництва.

"Перші пуски не були настільки вдалі, як по крейсеру "Москва". Але тоді вперше був пошкоджений цей фрегат "Ессен". Було там декілька "двохсотих" у них на борту, наскільки мені відомо. Корабель терміново повернувся в Севастополь на ремонт, ракета не попала прямо в борт, я так розумію. Був підрив безпосередньо біля корабля, пошкодило систему озброєння на цьому фрегаті. І саме цікаве, що вони навіть збили свій власний літак прямо біля берега, який здійснював прикриття кораблів з повітря. Отаке було перше застосування", – уточнив командувач ВМС.

До того ж разом з "Адміралом Ессеном" також розвернулися й інші десантні кораблі. При цьому все ж були підходи ворога до наших берегів, які були досить дивними.

Фрегат "Гетьман Сагайдачний"

На фрегаті "Гетьман Сагайдачний" на момент повномасштабного вторгнення почалися ремонтно-модернізаційні роботи. На ньому не було енергетики, всі дизель-генератори підлягали повній заміні, ішов ремонт турбін, "все озброєння так само було не в ладу".

"Як військовий корабель, який міг би брати участь у відбитті агресії, він на той момент не був спроможний взагалі. Тому командиром корабля було прийняте розумне рішення, на мій погляд. Це прописано в положенні "Про корабельну службу": корабель не повинен дістатися ворогу. А на той момент ворог дуже швидко просувався через Херсонську область, вже обійшов Херсон, був на підступах до Миколаєва", – розповів офіцер.

Нагадаємо

У ніч на 14 квітня дві українські ракети "Нептун" вразили флагман Чорноморського флоту Росії з найпотужнішим озброєнням. Для цього було використано дві ракети комплексу.

За інформацією РНБО, з екіпажу "Москви" було врятовано лише 58 людей. А повідомленню про нібито пожежу на кораблі російське телебачення присвятило у випуску новин 28 секунд. При цьому було визнано загибель лише одного моряка, ще 27 вважаються зниклими безвісти.

Читайте також:
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15-20 тисяч засуджених, - Арахамія
Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук Відключення електроенергії для населення є малоймовірним, - Камельчук
Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ Сили оборони контролюють ситуацію навколо Часового Яру, і окупанти не зможуть захопити місто до 9 травня, – речник ОСУВ "Хортиця"
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"