USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ураження підводного човна окупантів у тимчасово окупованому Севастополі: Подію вже назвали унікальною

Єдиною можливістю вразити російський підводний човен – було знищити його у бухті
ростов
Підводний човен "Ростов-на-Дону"
Джерело: відкриті джерела

Результативний удар України по кораблях Чорноморського флоту Росії у тимчасово окупованому Севастополі дійсно можливо вважати масштабною подією. Великий десантний корабель було уражено втретє, а підводний човен – вперше. Йдеться про виведення з ладу на більш ніж тривалий строк чи взагалі повне знищення підводного човна "Ростов-на-Дону" та великого десантного корабля "Мінськ". Про це пише видання Defense Express.

"Якщо ураження великого десантного корабля відбулось вже втретє, то якраз ураження підводного човна є унікальною ситуацією, яка точно вже увійшла в історію. Річ у тому, що Україна не має штатних можливостей для боротьби з підводними човнами РФ", – зазначають у виданні.

Сам по собі підводний човен є надскладною ціллю, протидія яким вимагає цілого комплексу засобів з протичовновими кораблями, літаками та вертольотами, власними підводними човнами. Але в Україні зараз нічого з вищеперерахованого просто немає.

"Немає ані сучасних кораблів, які можуть здійснювати патрулювання акваторії з метою пошуку та знищення субмарин, ані таких протичовнових літаків, як P-8 Poseidon чи хоча б P-3 Orion, ані, звісно, підводної компоненти флоту", – додають у матеріалі.

Як зауважують у Defense Express, єдиною можливістю вразити російський підводний човен – було знищити його у надводному положенні, тобто у бухті.

"І якраз це й було здійснено українськими льотчиками. І це перше в історії застосування крилатих ракет для ураження підводного човна за всю історію, тим паче одразу результативне. Й це вже не перший випадок, коли Збройні сили України говорять нові слова у військовій морській вправі, бо до цього вперше в історії українські військові знищили ракетний крейсер та результативно використали морські дрони", – йдеться у матеріалі.

Також у виданні припускають, що можна говорити про остаточне виведення з ладу підводного човна "Ростов-на-Дону". Припущення обґрунтовують не лише масштабами пожежі, яка охопила сухий док, де субмарина перебувала разом із ВДК "Мінськ", а й імовірністю застосування крилатих ракет типу Storm Shadow.

У виданні зазначають, що вони мають бойову частину вагою 450 кг, яка складається з двох окремих частин. Перша – лідуючий кумулятивний заряд, який утворює у перешкоді утвір, в який вже влітає основна уламково-фугасна бойова частина.

"Таким чином при ураженні підводного човна чи будь-якого іншого корабля вибух проходить усередині корпусу. Це вже означає критичні пошкодження. А у випадку із масштабною пожежею, яка охопила обидва кораблі, йдеться про критичні наслідки, бо кораблі просто вигорають зсередини, а через високу температуру плавляться переборки", – йдеться у матеріалі.

Хронологія подій

Вранці середи з’явилася інформація про те, що ніч у Севастополі видалася досить гарячою – у місті лунали звуки вибухів.

Як повідомляла "місцева влада", ракетні удари були завдані по південній бухті 13-го судноремонтного заводу, де якраз стояли два десантних кораблі проєкту 775, які є основою російського флоту.

Це серія великих десантних кораблів (БДК) 2-го рангу ближньої та далекої морської зони. Вони призначені для висадки морського десанту на необладнане узбережжя та перекидання морем військ та вантажів. Спроможні транспортувати різні види бронетехніки, включаючи танки.

Пізніше у Міноборони РФ уточнили, що атакували завод нібито 10 ракет та безпілотних катерів. І підтвердили, що ці "основи російського флоту" пошкоджені. Тим часом місцеві пабліки писали про знищення цих кораблів.

Своєю чергою моніторингові канали повідомляли, що станом на ранок 12 вересня у порту знаходилось кілька ключових суден:

  • "Адмірал Макаров" (клас "Григоровича") – один з найновіших кораблів окупантів. Сторожовий фрегат.
  • Пр 21631" Буян-М" – багатоцільовий малий ракетно-артилерійський корабель з керованим ракетним озброєнням ближньої морської зони класу "річка-море ".
  • Десантний корабель класу "Ропуха" (Ropucha – за класифікацією НАТО це БДК проєкту 775) – основа російського флоту.
  • В сухому доку – 1 Ропуха та підводний човен класу "Варшав'янка", що призначений для боротьби з підводними і надводними кораблями противника, захисту військово-морських баз, морського узбережжя і морських комунікацій.

РосЗМІ ж заявляли, що у порту Севастополя пошкоджений великий десантний корабель "Цезар Куніков". Однак не виключено, що це "вкид". Адже цей корабель, а також "Новочеркаськ" були пошкоджені ще у березні 2022 року. І окупанти їх досі не змогли відремонтувати.

Також росЗМІ повідомили про те, що внаслідок атаки пошкоджені дизель-електричний підводний човен "Ростов-на-Дону" та великий десантний корабель "Мінськ". До речі, саме "Ростов" окупанти зазвичай використовують для обстрілів України.

Згодом у Головному управлінні розвідки підтвердили інформацію про ураження в Севастополі великого десантного корабля та підводного човна. Однак які саме судна були пошкоджені – не уточнювалося. Проте, за даними росЗМІ, йшлося саме про дизель-електричний підводний човен "Ростов-на-Дону" та великий десантний корабель "Мінськ".

Також командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук подякував пілотам за чудову бойову роботу.

"Поки окупантів "штормить" і вони досі оговтуються від нічної "бавовни" у Севастополі, подякую  пілотам Повітряних сил Збройних сил України за чудову бойову роботу", – написав Олещук.

А от російські пабліки з посиланням на джерела у ЧФ РФ писали наступне:

  • Внаслідок ракетного удару загинули 11 осіб – працівники заводу та військові. 31 людина поранена.
  • Ракети повністю знищили два судна – великий десантний корабель "Мінськ" та підводний човен "Ростов-на-Дону". Обидва вони відновленню не підлягають.
  • Крім того, на Севморзаводі пошкоджено ще два судна.
  • По Севастополю було випущено вісім ракет і два морські дрони. Дрони знищені, а з ракет вдалося збити всього дві, тому збитки від удару настільки серйозні.
  • Через ракетний удар уночі в Севастополі почалася паніка. Поліція отримала інформацію про те, що в місті діють диверсанти, та відправила на їх пошуки кілька нарядів. Один із них прийняв за диверсантів озброєний військовий патруль та відкрив вогонь по своїх. Внаслідок перестрілки загинули четверо окупантів – троє військових та один поліцейський.

Також нагадаємо, що днями ми повідомляли про те, що Україна закрила доступ РФ до ділянки Чорного моря біля "вишок Бойка".

Завдяки спецоперації Головного управління розвідки ворог лишився без інструментів для спостереження та планування операцій.

Читайте також:
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16