USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна знищила російський великий десантний корабель "Цезар Куніков" – що про нього відомо

Дрони Головного управління розвідки підбили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков" у Чорному морі
Цезар Куніков, корабель
"Цезар Куніков" - російський десантний корабель
Джерело: Вікіпедія

У Чорному морі вранці 14 лютого ГУР та ЗСУ знищили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков". Це офіційно підтвердив Генштаб ЗСУ.

"Збройні сили України спільно з підрозділами Головного управління розвідки Міністерства оборони України знищили великий десантний корабель окупантів – "Цезар Куніков", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в момент ураження корабель перебував в територіальних водах України поблизу Алупки. Як повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони, успішну місію зі знищення "Цезаря Кунікова" здійснили спецпризначенці "Групи 13" ГУР МО України.

Ворожий корабель атакували ударними морськими дронами Magura V5 біля берегів тимчасово окупованого Криму неподалік міста Алупка.

"У підсумку "Цезар Куніков" отримав критичні пробоїни по лівому борту і почав тонути. Пошуково-рятувальна операція окупантів успіху не мала", – заявили в ГУР.

В розвідці також зазначили, що цей великий десантний корабель є одним із найновіших російських суден.

Новини за темою: Росіяни прибрали два своїх кораблі з бухти Феодосії

Що відомо про "Цезар Куніков"

"Цезар Куніков" – це російський великий десантний корабель проєкту 775. Його довжина – 112,5 м, ширина – 15 м, осадка – 3,7 м. Корабель можна використовувати для постановки мінних загороджень. БДК також може бути використаний при різних варіантах завантаження: 150 осіб десанту і 10 танків типу Т-55 з екіпажем в 40 осіб; 12 плаваючих танків ПТ-76 з екіпажем в 36 осіб; підрозділ у складі 3 танків типу Т-55 з екіпажем в 12 осіб, 3 120-мм мінометів, 3 бойових машин типу 2Г 27, 4 автомобілі ЗІЛ-130, 4 ГАЗ-66 та одного легкового позашляховика ГАЗ-69.

Загалом, як зазначено в характеристиках, корабель здатний перевезти вантаж вагою 650 т на відстань 4700 миль. 

Відомо й те, що раніше цей корабель брав участь в операції KFOR в Косово (1999 рік) та російсько-грузинській війні (2008 рік), здійснював забезпечення сирійської армії (2015 рік).

У квітні 2019 року російський корабель пройшов ремонт системи кермового управління на 13-му судноремонтному заводі Чорноморського флоту та базувався в тимчасово окупованому Криму і в порту окупованого Бердянська.

Такі кораблі останнім часом використовувалися росіянами переважно як транспорт у логістичних ланцюжках окупаційних військ.

Україна раніше пошкодила цей БДК

Українські Сили оборони на початку повномасштабного вторгнення вже намагалися знищити великий десантний корабель "Цезар Куніков". У квітні 2022 року в порту Бердянська наші воїни знищили великий десантний корабель "Саратов", а "Цезар Куніков" та "Новочеркаськ" (пізніше знищений у порту Феодосії 26 грудня) отримали пошкодження.

І хоч тоді кораблю "Цезар Куніков" вдалося врятуватися, цього не можна було сказати про капітана ВДК Олександра Чирву, який загинув від ран, що отримав у бою з українськими силами.

Нагадаємо, у ніч на 26 грудня у Феодосії, тимчасово окупований Крим, унаслідок ракетного удару ЗСУ було знищено великий десантний російський корабель "Новочеркаськ". Станом на 14 лютого з початку повномасштабного вторгнення Україна знищила або пошкодила 24 російських судна.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат