USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Українські підприємці, всупереч очікуванням, не купують, а активно продають землю, – аналіз

Загалом від початку року компанії продали понад 200 гектарів землі
Земля

В Україні зможуть купувати до 10 тис. га землі

Джерело: відкриті джерела

Із січня 2024 року ринок землі став відкритим для юридичних осіб, однак переважно компанії, які володіли значною кількістю земельних ділянок, продають землю, а не купують. Про це йдеться в аналізі "Опендатабот".

Загалом від початку року компанії продали понад 200 гектарів землі, за даними Державного земельного кадастру (ДЗК). Уже 207 гектарів земельних ділянок було продано компаніями за перші два тижні 2024 року.

"Попри очікування, бізнес, навпаки, почав продавати ту землю, яка вже була в його власності, ніж купувати нову", – зазначають аналітики.

Наразі Державний земельний кадастр відстежує 281 українську компанію, кожна з яких володіє земельними ділянками понад 100 гектарів. Найбільшою кількістю землі в Україні зараз володіє агрофірма "Світанок": понад 5 тисяч га. На другому місці – Дружківське рудоуправління: 3,3 тисячі га. Трійку замикає "Землетрейд" – 3,1 тисячі га.

З топ-10 компаній, які володіють найбільшою кількістю угідь у країні, тільки "Землетрейд" продав 20 гектарів з початку відкриття ринку землі. Інші ж бізнеси жодних операцій із землею поки що не проводили.

Новини за темою: В Україні розмінували майже половину від пріоритетних сільгоспземель

З-під уваги ДЗК і, відповідно, з топа землевласників з початку року вже вийшли дві компанії. Ці бізнеси розпродали свій земельний банк так, що в них залишилося менше ніж 100 гектарів землі. Йдеться про "Долину" та "Екор Гарден СТС". Станом на 1 січня 2024 року ці компанії володіли землею площею 388 і 120 гектарів відповідно.

Нагадаємо, з 1 січня 2024 року в Україні розпочинається другий етап упровадження земельної реформи – на ринок допустять юридичних осіб і збільшать максимальний розмір землі, яку можна купити, – до 10 тис. га.

Тому аграрії переживають, що втратять частину землі, якою зараз користуються, тому пропонують призупинити земельну реформу хоча б на період війни.

Читайте також:
Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли  про реформу профільної середньої освіти Більше інтеграцій з бізнесом і можливість подання документів онлайн. У МОН розповіли про реформу профільної середньої освіти
Влада готує велику реформу освіти: Що зміниться та чи залишиться бюджетна форма навчання Влада готує велику реформу освіти: Що зміниться та чи залишиться бюджетна форма навчання
Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро Єврокомісія схвалила План реформ України для виділення 50 мільярдів євро
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ