USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

З 1 січня в Україні розпочнеться другий етап земельної реформи: аграрії б'ють на сполох – бояться залишитися без землі

Фермери пропонують призупинити реформу на час війни
Земля

В Україні зможуть купувати до 10 тис. га землі

Джерело: відкриті джерела

З 1 січня 2024 року в Україні розпочинається другий етап впровадження земельної реформи – на ринок будуть допущені юридичні особи та буде збільшено максимальний розмір землі, яку можна купити, – до 10 тис. га. Через це аграрії переймаються, що втратять частину землі, якою нині користуються, тож пропонують призупинити земельну реформу хоча б на період війни. Про це йшлося на круглому столі "Земельна реформа: як зберегти ліміти продажу землі під час війни".

Фермери наголошують, що зараз варто припинити дію земельної реформи на період воєнного стану.

"Я думаю, що люди, які зараз захищають державу, матимуть запит до держави про справедливість. Ми вже тричі зверталися і до президента, і до ВР, щоб зупинити другий етап реформи", – сказав голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.

Аграрії наголошують, що нині суттєво допомагають ЗСУ, тож вважають, що земельна реформа їх може позбавити цієї можливості.

"Є в нашій державі бариги, які скуповують землю. І фермери змушені так само скуповувати землю, щоб не залишитися без ресурсу. Цього під час війни робити не можна. Хоча в Кабміні і ВР просувають це питання", – заявив заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників України Віктор Шеремета.

Голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун повідомив, що влада не чує малий та середній аграрний бізнес. Аграрій наголосив, що фермери бояться наслідків земельної реформи.

"Якби до нас прийшли і сказали, що ось є програма, де ви можете взяти кошти на купівлю землі. Але зараз цієї програми немає. Тому варто просто обмежити ліміти на момент війни", – уточнив Андрій Дикун.

Модератори круглого столу повідомили, що на захід запрошували представників Кабміну, однак вони не прийшли.

Новини за темою: Мартишко: Відкриття ринку землі вигідне лише авантюристам, які накопили в свій час кошти і можуть зараз за безцінь викупити землю

Ринок землі

Ринок землі в Україні відкрито 1 липня 2021 року і до початку широкомасштабного вторгнення 24.02.2022 він проіснував майже вісім місяців. За даними Київської школи економіки (KSE), до початку вторгнення в обігу перебувало 0,421% від загальної площі сільгоспземель в Україні. Площа земель, за якими вже були зареєстровані угоди купівлі-продажу, становила 174 466 га (кількість угод – 72 276).

До початку повномасштабного вторгнення у трійку лідерів за активністю ринку входили: Харківська область, на території якої було зареєстровано 7884 угоди, що охоплювали 27 191 га, Кіровоградська область – 4 тис. угод (12 607 га) та Херсонська область – 3577 угод (15 102 га).

При цьому, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, за рік роботи ринку (з липня 2021-го по липень 2022 року) в Україні було укладено 88 тисяч угод купівлі-продажу землі із загальною вартістю в понад 7 млрд гривень. Причому Харківщина лідирувала як за розміром земельних площ, стосовно яких було укладено правочини (37,1 га), так і за кількістю правочинів (10,4 тис.).

Додамо, з моменту відкриття ринку землі було відчужено майже пів мільйона гектарів. Загалом за два роки станом на середину вересня 2023 року найбільшу кількість земельних угідь було передано у спадщину – 828 тисяч га. Для порівняння, за той самий час за договорами купівлі-продажу було продано лише 365 тисяч га.

Читайте також:
Українські підприємці, всупереч очікуванням, не купують, а активно продають землю, – аналіз Українські підприємці, всупереч очікуванням, не купують, а активно продають землю, – аналіз
Заступник голови ВАР про відтермінування ринку землі для юросіб: Доручено вирішити це в найшвидший термін Заступник голови ВАР про відтермінування ринку землі для юросіб: Доручено вирішити це в найшвидший термін
Мартишко: Відкриття ринку землі вигідне лише авантюристам, які накопили в свій час кошти і можуть зараз за безцінь викупити землю Мартишко: Відкриття ринку землі вигідне лише авантюристам, які накопили в свій час кошти і можуть зараз за безцінь викупити землю
Новий потужний телескоп WFST відстежуватиме наднові зірки та потенційно небезпечні для Землі об’єкти, – ЗМІ Новий потужний телескоп WFST відстежуватиме наднові зірки та потенційно небезпечні для Землі об’єкти, – ЗМІ