USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Українські морські дрони вплинули на стратегічні маршрути доставки військових вантажів для Росії, – ЗМІ

Українські морські безпілотники мають стратегічний вплив у морі
Морський дрон
Морський дрон "Мамай"
Джерело: ТСН

Українські морські дрони змушують російські судна з військовими вантажами із Сирії ходити через Балтійське море. Про це повідомляє Defense Express.

Зазначається, що наприкінці лютого в районі проток Босфор і Дарданелли трапився незвичайний інцидент за участі російських суден Sparta-IV та "Язь", що регулярно возять військові вантажі між Сирією та РФ. Коли ці два судна підійшли до проток та мали намір увійти в Чорне море, вони раптом лягли на зворотній курс до берегів Сирії, і тепер, ймовірно, добиратимуться вже до портів Росії Балтійським морем.

"Скоріш за все, причиною такого повороту стало зростання загрози від українських катерів-камікадзе для російських суден та кораблів, залучених для воєнної логістики чи бойових дій напряму. Про це пише військово-морський аналітик H I Sutton в своїй публікації для Naval News", – йдеться у виданні.

При цьому, як доповнив дослідник, орієнтовно в цей же час відбулась схожа "аномалія" з іншим російським судном Ursa Major, задіяним для військової логістики РФ.  Воно спочатку мало рухатись у води Чорного моря, але в підсумку зупинилось в одному із турецьких портів, додають автори.

"Дослідник підкреслив, що цей епізод яскраво демонструє той стратегічний ефект, який дає застосування Україною морських дронів-камікадзе. Бо це все означає, що Чорноморський флот РФ не контролює повною мірою свою "зону відповідальності", відповідно – не може ефективно охороняти свої логістичні лінії", – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що такий ефект є не менш важливим, аніж кількість потоплених чи пошкоджених "вимпелів" ЧФ РФ.

"H I Sutton згадав також про ще один показовий момент, який мав місце за кілька годин до успішної атаки наших морських дронів на російський патрульний корабель "Сергій Котов". Російське цивільне судно "Елла", яке рухалось аж за 160 кілометрів від узбережжя тимчасово окупованого Криму, сповістило про те, що зафіксувало у відкритому морі мінімум чотири катери-камікадзе, виявити які вдалось на дистанції лише близько трьох кілометрів", – додають в Defense Express.

Цей момент показовий, бо демонструє реальний рівень малопомітності наших морських дронів. Крім того, він також показує, на які кроки доводиться йти окупантам, щоб хоч якось убезпечити себе в акваторії Чорного моря.

Уражені Україною кораблі РФ

Результативні удари України по кораблях Чорноморського флоту Росії у тимчасово окупованому Криму ми спостерігали ще торік. Бачимо це й нині.

У ніч на 14 квітня 2022 року дві українські ракети "Нептун" вразили флагман Чорноморського флоту Росії з найпотужнішим озброєнням. Для цього використали дві ракети комплексу – флагман ЧФ РФ крейсер "Москва" був знищений.

За інформацією РНБО, з екіпажу "Москви" врятували лише 58 людей. А повідомленню про нібито пожежу на кораблі російське телебачення присвятило у випуску новин 28 секунд. 

Також великий десантний корабель 13 вересня 2023 року було уражено втретє, а підводний човен – вперше. Йдеться про виведення з ладу на більш ніж тривалий строк чи взагалі повне знищення підводного човна "Ростов-на-Дону" та великого десантного корабля "Мінськ".

Потім у листопаді того ж року з’явилася інформація, що українські Повітряні сили уразили російський військовий корабель "Аскольд" під час атаки на завод "Залив" у тимчасово окупованій Керчі. Фотографії ж, які з’явилися у відкритому доступі, не лише підтвердили факт влучання по ракетному корвету Росії, а й показали, що він хоч і залишився на плаву, але отримав критичні ушкодження.

Уже цьогоріч у Чорному морі вранці 14 лютого ГУР та ЗСУ знищили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков". Це офіційно підтвердив Генштаб ЗСУ. Зазначається, що в момент ураження корабель перебував в територіальних водах України поблизу т.о. Алупки. 

Раніше ми повідомляли, що РФ перекидає свої кораблі із Севастополя в інші порти Криму після атак ЗСУ. Також зазначалося, що в окупантів виникли проблеми з причалами через переміщені судна.

Також нагадаємо, що російський корабель "Сергій Котов" пішов на дно. Вогневе ураження відбулося в територіальних водах України неподалік Керченської протоки. Серед екіпажу російського корабля є загиблі, поранені й знищений вертоліт Ка-29.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат