USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Майже половина українських біженців має намір надовго залишитися в Німеччині: Про яку кількість йдеться

Зараз середній вік українських біженців 28 років
переселенці біженці евакуація потяг_2

Українські біженці

Джерело: Уніан
Близько половини українських біженців (44%) планують залишитися в Німеччині принаймні ще на кілька років або навіть назавжди. Це на 5% більше, ніж наприкінці літа 2022 року. Про це свідчать результати другого опитування українських біженців, проведеного Федеральним інститутом народонаселення Німеччини разом з партнерськими організаціями.

Із 71% біженців, які не хочуть залишатися в Німеччині назавжди, 38% планують повернутися в Україну після закінчення війни, а ще 30% хочуть підтримувати тісні контакти з Німеччиною і проживати в цій країні бодай час від часу.

Про яку кількість українців йдеться 

Оприлюднено дані масштабного соціологічного дослідження "”Біженці з України в Німеччині”. Відомо, що з лютого 2022 року по 23 лютого 2023 року в Центральному реєстрі іноземців зареєстрували 1 млн 66 тис. 951 біженець з України, з них 771 тис. отримали §24 AufenthG (ті, що тимчасово втекли від війни), а 127 тис. попросили захисту.

Середній вік українських біженців 28 років. 77% дорослих приїхали до Німеччини без партнера, 48% приїхали з дітьми. Це 69% жінок і близько 31% чоловіків. Близько 357 300 дітей та молоді віком до 18 років, більшість дітей молодшого шкільного віку.

Причини залишитись у Німеччині

У німецькому інституті народонаселення зазначають, що важливу роль у намірі залишитися відіграють сімейна ситуація та соціальна інтеграція. Так, наприклад, ті біженці, які мають партнера чи партнерку за межами Німеччини, набагато рідше бажають залишитися в країні.

З іншого боку, біженці, які шукають можливість здобути освіту, добре знають німецьку мову та відчувають себе бажаними в суспільстві, найімовірніше, захочуть залишитися назавжди.

Новини за темою: Уряд змінив порядок призначення виплат переселенцям

Також опитування показало суттєвий прогрес у вивченні українськими біженцями німецької мови: троє з чотирьох утікачів від війни відвідали або вже пройшли один або кілька курсів німецької, найчастіше це інтеграційний курс.

Водночас через зайнятість у курсах з вивчення мови лише 18% українських біженців мали роботу станом на початок 2023 року. Понад дві третини хотіли знайти роботу негайно або протягом року.

Середній дохід одного домогосподарства сягав у середньому 850 євро.

Діти та молодь становлять значну частку біженців: майже кожен другий українець прибув до Німеччини хоча б з однією неповнолітньою дитиною, причому майже половина цих дітей — віком до 10 років.

Новини за темою: Переселенці "обдурили" державу майже на 900 млн грн, - Рахункова палата

Автори дослідження рекомендують політикам терміново вирішити, чи продовжувати тимчасовий захист для українських біженців після березня 2024 року чи створити інші перспективи довгострокового проживання.

Загалом з початку російської загарбницької війни з лютого 2022 року з України до Німеччини втекли понад мільйон людей, більшість з них — жінки та діти.

Детальніше про опитування

Це спільний проєкт Інституту дослідження зайнятості (IAB), Федерального інституту досліджень народонаселення (BiB), Німецької спільноти сімейних демографічних досліджень (FReDA), Федерального відомства у справах міграції та біженців (BAMF) та Соціально-економічної панелі (SOEP).

Ще наприкінці літа 2022 року по всій Німеччині було опитано понад 11 тисяч українців-біженців віком від 18 до 70 років, а потім ще раз майже 7 000 людей з цієї групи на початку 2023 року, щоб задокументувати поточні умови життя та зміни.

Читайте також:
Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні
США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України
Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн