USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Рада ЄС продовжила тимчасовий захист українським біженцям до березня 2026 року

Ухвалене сьогодні рішення про продовження не змінює рішення від березня 2022 року в частині категорій осіб, на яких поширюється тимчасовий захист
біженці
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Рада Європейського Союзу 25 червня офіційно схвалила пропозицію Європейської комісії продовжити дію механізму тимчасового захисту для понад чотирьох мільйонів українців, які рятуються від російської війни. Тимчасовий захист українців відтермінували до 4 березня 2026 року, повідомили в пресслужбі Ради Євросоюзу.

"День за днем ​​Росія тероризує український народ бомбардуванням. Це – небезпечно. Ті, хто втік від російської агресії, можуть і надалі розраховувати на нашу солідарність", – прокоментувала рішення державний секретар Бельгії, яка головує в ЄС, з питань притулку та міграції Ніколь де Мур.

У Раді Європейського Союзу також додали, що ухвалене сьогодні рішення про продовження не змінює рішення від березня 2022 року в частині категорій осіб, на яких поширюється тимчасовий захист.

Новини за темою: Німеччина не виганятиме з країни безробітних українців

Що передувало?

11 червня в Європейській комісії висунули пропозицію продовжити тимчасовий захист для українських біженців, які рятуються від війни в Європейському Союзі, до 4 березня 2026 року. Адже це все дозволяє українським біженцям користуватися узгодженими правами в ЄС щодо місця проживання, ринку праці, медичної допомоги й доступу до освіти.

Зауважимо Євросоюз увів в дію директиву про тимчасовий захист одностайним рішенням держав-членів 4 березня 2022 року невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Строк дії директиви автоматично продовжували щоразу на рік, до сьогоднішнього рішення він діяв до 4 березня 2025 року.

Положення не дають правових підстав для заміни вже виданих посвідчень у зв’язку з продовженням тимчасової охорони. Документи містять відповідну відмітку про продовження строку їх дії через закон. Тому іноземці, які вже отримали посвідки, можуть і надалі використовувати їх як документи на проживання, що підтверджують їхній правовий статус.

Варто додати, що в грудні 2023 року кількість українських біженців, які отримали статус тимчасового захисту в Європейському Союзі, зросла на 37,6 тисячі осіб, досягнувши понад 4 мільйони. Найбільше зростання спостерігалося в Німеччині, Чехії та Іспанії, що свідчить про продовження міграційної кризи, спричиненої війною в Україні.

Загальна кількість осіб зі статусом тимчасового захисту на кінець минулого року склала понад 4 мільйони. Найбільше зростання кількості бенефіціарів зафіксовано в Німеччині, Чехії та Іспанії, тоді як в Італії, Франції та Польщі спостерігали невелике зниження.

Читайте також:
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії
Україна підписала з ЄС угоду про безпеку Україна підписала з ЄС угоду про безпеку
Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС Зеленський у Брюсселі сьогодні підпише три безпекові угоди, одну з яких – з ЄС