USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Україні необхідно 1 млн євро для перевірки нестабільних конструкцій саркофага на ЧАЕС, – Міндовкілля

Країна розраховує на підтримку французьких партнерів
саркофаг чаес
Джерело: DW

Для обстеження нестабільних конструкцій об'єкта "Укриття" (саркофага) на Чорнобильській АЕС необхідно 1 млн євро. Про це повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

6 лютого Зону відчуження відвідав заступник міністра Олександр Краснолуцький та посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

За словами заступника міністра, Чорнобильська зона потребує не тільки відновлення, а й розв'язання нагальних проблем, з якими Україна не може самостійно впоратися через війну.

"Наразі Україна розраховує на підтримку французьких партнерів. Зокрема, для обстеження нестабільних конструкцій "Укриття" необхідно 1 млн євро", – йдеться у повідомленні.

"Наш обов’язок, попри війну, забезпечити ядерну безпеку України. Адже йдеться не тільки про нашу державу, а й про безпеку усього світу. Сьогодні ми говоримо про це з партнерами із Франції. Розраховуємо на плідну співпрацю", – зазначив Краснолуцький.

Що було раніше

У 2019 році на ЧАЕС ввели в експлуатацію новий безпечний конфайнмент над четвертим енергоблоком. На реалізацію цього проєкту міжнародне співтовариство виділило 1,5 млрд євро.

Новий конфайнмент прослужить щонайменше 100 років і допоможе вирішити завдання розбирання саркофага, яким було накрито четвертий реактор після аварії.

Читайте також:
Нині лісистість України становить майже 16% і не є оптимальною, – Міндовкілля Нині лісистість України становить майже 16% і не є оптимальною, – Міндовкілля
Під загрозою через війну в Україні опинилися 600 видів тварин та 750 видів рослин, занесених до Червоної книги Під загрозою через війну в Україні опинилися 600 видів тварин та 750 видів рослин, занесених до Червоної книги
Природоохоронному фонду України через війну завдано збитків на 7,2 млрд гривень, – Міндовкілля Природоохоронному фонду України через війну завдано збитків на 7,2 млрд гривень, – Міндовкілля
Україна отримала матеріали для спостереження за станом води у зоні підриву Каховської ГЕС Україна отримала матеріали для спостереження за станом води у зоні підриву Каховської ГЕС