USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна виконала всі заходи для розблокування кордону з Польщею, – Сергій Деркач

Україна технічно готова до відкриття нових смуг для порожніх транспортних засобів у системі "єЧерга"
У відповідь польським колегам українські перевізники розпочали протест на кордоні із Польщею

У відповідь польським колегам, українські перевізники розпочали протест на кордоні із Польщею

Джерело: Укрінформ

Україна виконала заходи стосовно розблокування кордону з Польщею, про які домовлялися під час тристоронніх зустрічей. Про це в ефірі національного телемарафону заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач. 

Посадовець зазначив, що у питанні блокади кордону вже є зрушення, оскільки було відкрито пункт пропуску "Угринів – Долгобичув".

"Окрім цього, згідно з останніми домовленостями з Єврокомісією та польським урядом, ми напрацювали низку заходів, які мали б фактично задовольнити протестувальників та зупинити протест. Фактично ці заходи всі виконані", – сказав заступник міністра.

За його словами, Україна технічно готова до відкриття нових смуг для порожніх транспортних засобів у системі "єЧерга", що було обіцяно раніше, – це можливо лише у разі відкриття кордону.

Деркач додав, що про всі вжиті заходи Україна повідомила Польщу та ЄК. Заступник міністра також розповів, що 4 грудня відбулося засідання Ради з питань транспорту, торгівлі та енергетики в Єврокомісії, на якому зокрема було обговорено питання блокади кордону.

"Більшість держав ЄС виступили за підтримку України. Фактично кожна держава виступила із засудженням протестів, що відбуваються на українсько-польському та українсько-словацькому кордонах, що призводить до економічної шкоди для всього Європейського Союзу і точно не допомагає Україні виграти війну", – наголосив посадовець.

Деркач уточнив: "Тому були гучні заяви від деяких держав Євросоюзу та від Єврокомісії про негайні заходи для польського уряду".

Новини за темою: "Ситуація критична, нашим водіям терпець вже урвався". Віцепрезидент АМАП Володимир Балін про блокаду на кордоні з Польщею, втрати України та російський слід

Блокування польського кордону

6 листопада близько 14:00 за українським часом польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець – Корчова", "Ягодин – Дорогуськ" та "Рава-Руська – Гребенне". Перевізники вимагають, щоб Євросоюз повернув для українських водіїв систему дозволів.

Сьогодні прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща планує вимагати від Європейського Союзу повернення системи дозволів для українських перевізників, які прибувають до країни.

Нагадаємо, Міністерство економіки звернулося до підприємців, які мають контрагентів у Польщі, та закликало їх вибудовувати діалог з польськими колегами, тим самим лобіюючи інтереси українських експортерів.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України