USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україна вдарила по найбільшому НПЗ у Калузькій області РФ

Він знаходиться у 300 км від найближчого кордону України та у 140 км від Москви
НПЗ
Джерело: відкриті джерела

Цієї ночі українські безпілотники атакували нафтохімічне підприємство "Перший Завод" у Калузькій області РФ, що займається переробкою нафти. Це була операція ГУР МО.

Російський Telegram-канал ASTRA повідомляє, що три безпілотники влучили по нафтопереробному обладнанню нафтохімічного заводу "Перший Завод" у селищі Полотняний завод.

"Сталася пожежа. Обладнання зазнало пошкоджень. Ніхто не постраждав", – пише ASTRA.

При цьому вранці губернатор Калузької області Роман Бусаргін заявив, що в регіоні нібито "були збиті чотири безпілотники", а "постраждалих та руйнувань інфраструктури немає".

Але російські медіаресурси стверджують, що насправді збито лише один безпілотник, а три якраз і влучили по Калузькому НПЗ.

"Перший Завод" – найбільший НПЗ у Калузькій області

Він знаходиться у 300 км від найближчого кордону України та у 140 км від Москви. Цей завод є найбільшим нафтопереробним підприємством Калузької області, хоча за об'ємом виробництва значно поступається таким ураженим раніше гігантам, як "ЛУКОЙЛ-Нижегороднефтеоргсинтез" у місті Кстово у Нижньогородській області, що переробляє 5% від всього об'єму у РФ.

Але й завод у Калузькій області – це про 1,2 млн тонн переробленої нафти на рік. При цьому завод ще має спеціалізацію у виробництві нафтових розчинників та мазуту.

У 2019 році цей завод пішов на модернізацію за російською державною програмою, за якою планувалось інвестувати 60 млрд рублів – приблизно 650 млн доларів. За нею у 2024-му планувалось розширити види продукції, які виробляються підприємством.

Нагадаємо, 13 березня Служба безпеки України атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області.

Також 3 лютого Україна атакувала дронами один з найбільших російських нафтопереробних заводів, що розташований у місті Волгоград.

Варто нагадати, що ціни на нафту зросли через очікування високого світового попиту, зокрема у Сполучених Штатах Америки. Навіть, попри трохи стійку інфляцію в США, це не суттєво вплинуло на очікування щодо можливого зниження ставок Федеральною резервною системою вже найближчим часом. 

Читайте також:
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів
ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП "Рафах"
Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ? Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ?
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт