USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Дрони СБУ атакували одразу три нафтопереробні заводи в Росії: Пілотаж виконав далекобійний БПлА "Лютий"

Україна все частіше застосовує бойові безпілотники по критичній інфраструктурі РФ
Дрон Лютий, безпілотник, БПлА
Модель безпілотника "Лютий"
Джерело: Defense Express

Цієї ночі 13 березня Служба безпеки України атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. Про це повідомляє "Українська правда", посилаючись на особисті джерела в СБУ.

За даними джерел, ці атаки – продовження низки спецоперацій по ворожім НПЗ, які раніше розпочала спецслужба.

"Ми системно реалізуємо детально прораховану стратегію зі зменшення економічного потенціалу РФ. Наше завдання – позбавити ворога ресурсів і зменшити потік нафтових грошей та палива, які агресор направляє безпосередньо на війну, на вбивства українських громадян", – йдеться в повідомленні.

Також, за даними видання, СБУ разом з іншими представниками Сил оборони атакувала дронами авіабазу ВПС РФ у Бутурлінівці та військовий аеродром у Воронежі.

Рязанський НПЗ атакував далекобійний дрон "Лютий"

Цієї ночі 13 березня Україна влучила в Рязанський нафтопереробний завод, розміщений за 450 кілометрів від кордону. Зафіксовано зокрема влучання у вакуумну установку цього НПЗ, що по суті означає ймовірну зупинку виробництва на цьому підприємстві на тривалий час. При цьому росіяни заявляють, що і для удару по Рязанському НПЗ також було застосовано український далекобійний дрон-камікадзе "Лютий", який раніше був помічений під час атаки на авіазавод в Таганрозі 9 березня 2024 року. Ну і також – під час удару по стратегічно важливому металургійному комбінаті в Ліпєцку наприкінці лютого 2024 року. Про це повідомляє Deferense Express.

Видання зазначає, що наведені вище дані з рашистських ресурсів можуть свідчити про те, що застосування із нашої сторони далекобійних та потужних дронів-камікадзе набуває все більш системних ознак.

"При цьому слід відзначити також високу точність влучання, бо у випадку із вакуумними установками на НПЗ йдеться про, що "пташка" має влучити у своєрідну "колону" діаметром кілька метрів та висотою в кілька десятків метрів (конкретні параметри установки можуть коливатись залежно від конкретного заводу)", – йдеться в повідомленні.

Що відомо про "Лютий"

Дрон-камікадзе "Лютий" як вітчизняна розробка продовжує лишатись дещо таємничим. Бо із його характеристик у відкритому доступі наразі відомо лише про два параметри – дальність польоту до 1000 кілометрів та маса бойової частини в 75 кілограмів.

Вперше зовнішній вигляд дрона-камікадзе "Лютий" було показано лише в листопаді 2023 року, але при цьому демонструвалась лише модель цього літального апарата.

На перших порах роботи над проєктом дрона "Лютий" заявлялось, що цей безпілотник буде багатоцільовою платформою. Чи була ця характеристика реалізована в підсумку, чи ж "Лютий" був реалізований лише саме як одноразовий дрон-камікадзе – у відкритому доступі вказівки відсутні.

Нагадаємо, у ніч з 29 на 30 грудня 2023 року Сили безпеки і оборони України завдали потужного удару по військових об'єктах на території РФ. Загалом в атаці брало участь понад 70 безпілотників різних типів.

Також Служба безпеки України у ніч на 3 лютого атакувала дронами один з найбільших російських нафтопереробних заводів, що розташований у місті Волгоград.

Читайте також:
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"
В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні В Індії заарештували чотирьох людей, які заманювали чоловіків воювати на боці Росії в Україні
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян