USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Ціни на нафту зросли до максимуму через падіння запасів в США та атаки на російські НПЗ

Ціни на нафту Brent зросли на 28 центів, або на 0,3%, до 82,20 долара за барель
нафта
Джерело: відкриті джерела

Ціни на нафту зросли через очікування високого світового попиту, зокрема у Сполучених Штатах Америки. Навіть, попри трохи стійку інфляцію в США, це не суттєво вплинуло на очікування щодо можливого зниження ставок Федеральною резервною системою вже найближчим часом. Про це повідомляє  Reuters.

Ціни на нафту Brent зросли на 28 центів, або на 0,3%, до 82,20 долара за барель. На нафту марки West Texas Intermediate (WTI) у США – на 28 центів, або на 0,4%, до 77,84 долара за барель.

Організація країн – експортерів нафти (ОПЕК) підтвердила свій прогноз щодо високого зростання світового попиту на нафту на 2,25 мільйона барелів на день у 2024 році та на 1,85 млн ​​барелів на день у 2025 році, а також підвищила прогноз економічного зростання на цей рік. Ще одним свідченням здорового попиту є те, що, за даними джерел ринку, які посилаються на показники Американського інституту нафти, запаси сирої нафти та палива в Сполучених Штатах минулого тижня скоротилися.

Аналітики вважають, що Федеральна резервна система США може почати знижувати ставки влітку, попри те, що ціни на споживчі товари в Сполучених Штатах Америки в лютому зросли досить сильно через подорожчання бензину та оренди житла, що свідчить про певну стійкість інфляції. Зниження ставок сприяє попиту на нафту.

"Ризикове середовище залишилося в основному незворушеним, спираючись на тверду віру в те, що поточного ринкового ціноутворення на зниження ставок лише в червні буде достатньо", – сказав стратег ринку в IG Яп Джун Ронг.

Він також зазначив, що несподіване зниження запасів сирої нафти в США та сильні прогнози зростання від ОПЕК також підтримали ціни. В аналітичній записці для клієнтів аналітики Capital Economics заявили, що вони все ще прогнозують, що ФРС почне пом'якшувати політику "ближче до червня".

Удари дронів по російських НПЗ

Ціни на нафту в Азії зросли 14 березня, чому сприяв високий попит у Сполучених Штатах, а також побоювання щодо постачання після атак України на російські нафтопереробні заводи.

Ф'ючерси на Brent подорожчали на 0,2%, до 84,2 долара за барель, нафта марки WTI подорожчала на 0,2% до 79,9 долара. Обидва контракти зросли 13 березня приблизно на 3% до чотиримісячного максимуму на тлі підвищеного попиту в США та підвищеного геополітичного ризику.

"Сильний експорт продукції зі США призвів до падіння запасів бензину до тримісячного мінімуму. Ринок також відреагував на геополітичні ризики, що зростають, після того як український безпілотник атакував російський нафтопереробний завод", – заявили аналітики ANZ.

Підтримуючи попит, Сполучені Штати закупили близько 3,25 млн барелів нафти для Стратегічного нафтового резерву країни з постачанням у серпні.

Нагадаємо, 13 березня Служба безпеки України атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області.

Також 3 лютого Україна атакувала дронами один з найбільших російських нафтопереробних заводів, що розташований у місті Волгоград.

Читайте також:
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше? У березні річна інфляція знизилася до 3,2%: Що подешевшало найбільше?
Тарифи на електроенергію зростуть? У НКРЕКП допускають Тарифи на електроенергію зростуть? У НКРЕКП допускають "важкі зміни"