USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна та Нідерланди підписали угоду про гарантії безпеки

Угода закріплює рішення Амстердама продовжувати співпрацювати з метою подальшого надання та розширення допомоги Україні в захисті від російської агресії
Зеленський, Рютте
Марк Рютте і Володимир Зеленський
Джерело: Офіс Президента

1 березня президент Володимир Зеленський з прем’єр-міністром Марком Рютте підписали двосторонню безпекову угоду між Україною та Нідерландами. Про це повідомив глава української держави.

Документ передбачає два мільярди євро військової допомоги від Амстердама цього року, а також подальшу оборонну допомогу протягом наступних десяти років.

Крім того, угода визначає пріоритети надання допомоги у сфері протиповітряної оборони, артилерії, морських та далекобійних засобів з особливим акцентом на зміцненні Повітряних сил Збройних Сил України.

Угода формалізує принципову позицію Нідерландів щодо посилення санкцій проти Росії, примушення її до відшкодування збитків та притягнення агресора до відповідальності. Згідно з документом, Амстердам також підтримує майбутнє членство України в ЄС і НАТО.

"Я вдячний прем'єр-міністру Рютте за цю угоду, яка посилить захист України, зокрема міста Харкова, де ми сьогодні зустрілися", – заявив Зеленський.

В цьому році нові винищувачі будуть у нашому небі

Президент України повідомив про новий пакет військової підтримки для наших воїнів – від Нідерландів.

"Нідерланди активно допомагають нам із ППО, із коаліцією F-16. В цьому році нові винищувачі будуть у нашому небі, і цей рік маємо зробити результативним у захисті від російських керованих авіабомб, від російських літаків, ракет", – наголосив глава держави.

Зеленський подякував Рютте і зауважив, що "сьогодні був сильний візит".

Нагадаємо, у річницю повномасштабного вторгнення РФ Україна підписала безпекові угоди з Італією та Канадою. Зокрема, Канада виділить понад 2 млрд доларів допомоги. А з Італією оборонна допомога триватиме до кінця 2024 року.

А 23 лютого президент України Володимир Зеленський і прем'єрка Данії Метте Фредеріксен у Львові підписали документ про гарантії безпеки між країнами. У першу чергу у 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Крім того, Данський фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро на підтримку нашої держави у 2023–2028 роках.

Читайте також:
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги