USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Канада й Італія підписали безпекову угоду з Україною

Президент України подякував за підтримку
Зе і Мелоні Трюдо_2

Зеленський та Трюдо

Джерело: Офіс Президента

У річницю повномасштабного вторгення РФ Україна підписала безпекові угоди з Італією та Канадою. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Зокрема, Канада виділить понад 2 млрд доларів допомоги. А з Італією оборонна допомога триватиме до кінця 2024 року.

"Сьогодні Україна точно сильніша, ніж два роки тому. Ми підписали ще одну безпекову угоду з Канадою, яка зміцнює позиції нашого народу, і особливо наших воїнів. А з Італією документ закладає міцну основу для тривалого безпекового партнерства між країнами", – зауважив глава держави.

Зеленський та Мелоні
Джерело: Офіс Президента

Гарантії безпеки

Раніше члени G7 домовилися на саміті НАТО у 2023 році щодо узгодження набору двосторонніх гарантій безпеки з Україною, спрямованих на стримування російської агресії проти країни. Україна своєю чергою зобов'язалася продовжити низку реформ, у тому числі в правоохоронній та судовій системі, а також у секторах безпеки та оборони. Деякі з ключових країн – союзників України прагнуть укласти двосторонні угоди цього року.

Слід зазначити, що обговорення такого плану відбувається на тлі невиконання Євросоюзом свого зобов'язання надати Силам оборони України один мільйон артилерійських боєприпасів до березня 2024 року, а також на тлі переговорів про довгострокову допомогу, що "зайшли в глухий кут", пояснюється в публікації.

У документі йдеться, що підтримка постачання зброї, як і раніше, надаватиметься через "Європейський фонд миру" – механізм, який відшкодовує державам-членам те, що вони постачають Україні.

Новини за темою: Канада передала Україні проєкт угоди про "безпекові запевнення": Документ перебуває в Офісі президента

За словами дипломата ЄС у розмові з журналістами, початковий план Євросоюзу виділити 20 мільярдів євро (21,8 мільярда доларів) протягом чотирьох років на відшкодування передачі озброєння для України залишається під загрозою зриву через те, що деякі держави-члени, включаючи Німеччину, не змогли домовитись про умови.

Натомість країни Європейського Союзу сподіваються досягти домовленості про виділення 5 мільярдів євро на 2024 рік із зобов'язаннями щодо продовження підтримки надалі, пише Bloomberg.

Також очікується, що лідери ЄС обговорять на грудневому саміті рекомендацію Єврокомісії офіційно розпочати переговори щодо членства з Україною. Деякі потоки підтримки для України від Євросоюзу блокує Угорщина – Будапешт хоче, щоб Брюссель спочатку обговорив її спільну стратегію щодо Києва, сказав інший дипломат.

Раніше ми повідомляли, що Франція готова домовитися з Україною про надання гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе в довгостроковій перспективі та запобігти можливій майбутній агресії, як це підтвердили наші лідери у спільній декларації 36-го франко-британського саміту.

Поряд з цим канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Захід готовий надати певні гарантії безпеки для України, однак, за його словами, час для цього ще не настав. Також до цього прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак підтримав ідею вступу України до НАТО, але наполягав на тому, що до цього має бути план забезпечення безпеки країни.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР