USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Україна і Данія підписали документ про гарантії безпеки: Про що в ньому йдеться

Документ підписали президент України та прем'єрка Данії у Львові
Президент України Володимир Зеленський і прем'єрка Данії Метте Фредеріксен
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський і прем'єрка Данії Метте Фредеріксен у Львові підписали документ про гарантії безпеки між країнами. Про це повідомив український лідер у своєму Telegram.

Зеленський охарактеризував документ як "сильний". Про що конкретно в ньому йдеться, розповів заступник керівника ОП Ігор Жовква.

У першу чергу у 2024 році військова підтримка Данії становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Крім того, Данський фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро на поточну підтримку нашої держави у 2023–2028 роках.

"Окрім класичних положень щодо чіткої підтримки майбутнього членства України в ЄС і НАТО, нашого шляху реформ, співробітництва в галузі оборонної промисловості, у сфері розвідки, кібербезпеки, відновлення України, а також питання санкцій та притягнення агресора до відповідальності маємо потужний військовий блок", – написав він.

Так, Данія як співголова Коаліції військово-повітряних сил (AFCC) та учасник Коаліції інтегрованої протиповітряної та протиракетної оборони підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через Коаліцію військово-повітряних сил (AFCC), зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні.

Окрім того, сторони закріпили підтримку розбудови морського флоту України, зусиль із розмінування, а також надання Данією високотехнологічної військової допомоги: безпілотників, засобів зв'язку, радарів та обладнання для виявлення.

У документі також зафіксований механізм консультацій протягом 24 годин за запитом будь-якої зі сторін у разі майбутнього збройного нападу Росії.

Документ підписаний на 10 років з можливістю його продовження за згодою сторін.

Що каже Фредеріксен?

Нагадаємо, вчора Фредеріксен оголосила, що її країна гарантує безпекову підтримку Україні у наступні 10 років у межах двосторонньої угоди. 

За її словами, угода передбачає, що Данія зобов'язується підтримувати Україну як у військовій, так і в цивільній сферах протягом наступних десяти років.

"Це найсерйозніша ситуація у сфері політики безпеки з часів закінчення холодної війни. І данський уряд не може не підкреслити, наскільки важливо, щоб Україна отримала необхідний їй військовий потенціал. Якщо ми не будемо стояти разом, Україна не встоїть, і тоді потенційно не встоїть і Європа", – сказала чиновниця.

Угода допоможе підтримати здатність України захистити країну від Росії, а також стримати майбутні російські напади.

Згідно з програмою, Україна зобов'язується впроваджувати необхідні реформи, спрямовані на розвиток демократії та боротьбу з корупцією, щоб прокласти шлях до майбутнього членства в ЄС і НАТО.

"Цими зобов'язаннями ми посилаємо дуже чіткий і недвозначний сигнал міжнародній спільноті, що ми повністю підтримуємо Україну, в тому числі і в довгостроковій перспективі", – вважає політикиня.

Підтримку фінансуватиме Український фонд Данії, який наразі оцінюється в 69,1 мільярда крон (10 мільярдів доларів, – ред.).

Данія вирішила передати Україні всю свою артилерію та закликає союзників також допомогти

Данія вирішила передати Україні всю артилерію, яку має в запасі. Країна закликає партнерів збільшити постачання зброї Україні, раніше заявляла прем'єр-міністр Метте Фредеріксен.

Чиновниця зазначила, що європейські лідери у питанні постачання зброї часто посилаються на проблеми з виробництвом. І додала, що Європа має зброю і потрібно передати її Україні.

"Але Україна у нас просить боєприпаси і артилерію зараз. Ми, Данія, вирішили передати Україні всю свою артилерію. Тому вибачте, друзі, в Європі є військове обладнання – це питання не лише виробництва. У нас є зброя, боєприпаси, системи ППО, які ми поки що не використовуємо. Їх треба передати Україні", – сказала Фредеріксен.

Новини за темою: Данія виділила на відновлення Миколаєва ще 21 млн доларів

Нагадаємо, днями президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем'єркою Данії Метте Фредеріксен. Політики обговорили гарантії безпеки та співпрацю між країнами.

Зустріч пройшла у межах Мюнхенської конференції з питань безпеки. Зеленський подякував Данії за 14 пакетів оборонної підтримки.

Читайте також:
У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам