USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна разом із США та ЄС викрила міжнародне угруповання хакерів-вимагачів

Заблоковано понад 200 криптовалютних рахунків злочинного угруповання
СБУ спільно з правоохоронцями США, Великої Британії та ЄС викрила міжнародне угруповання хакерів-вимагачів
СБУ спільно з правоохоронцями США, Великої Британії та ЄС викрила міжнародне угруповання хакерів-вимагачів
Джерело: СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки спільно з правоохоронними органами США, Великої Британії, Євросоюзу та інших країн-партнерів провели масштабну спецоперацію у різних частинах світу. У результаті спільних дій викрито учасників потужного міжнародного угруповання хакерів під назвою LockBit. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

За матеріалами справи, зловмисники викрадали у відомих компаній таємну інформацію і персональні дані, а потім вимагали за них "викуп". Серед організаторів та учасників угруповання були громадяни України та РФ.

"Протягом майже п'яти років зловмисники здійснили більше ніж 3 тис. кібератак проти фінансових установ та корпорацій західних країн, які надають оборонну допомогу Україні. Задокументовано, що тільки з однієї з американських компаній хакери вимагали понад 90 млн доларів", – йдеться дописі.

Зазначається, що для викрадення корпоративних відомостей хакери використовували спеціально розроблені програми-вимагачі. За даними розслідування, учасники угруповання дистанційно "запускали" шкідливе програмне забезпечення на комп’ютери користувачів. Після цього "вірус" збирав закриту інформацію, а потім блокував роботу комп’ютерної техніки і "пропонував" її відновити після сплати грошей.

"У разі відмови – зловмисники погрожували не тільки паралізувати весь технологічний процес потерпілих компаній, але й "злити" їхні конфіденційні відомості у відкриту мережу. У результаті багатоетапної спецоперації СБУ та західних партнерів даркнет-сайти хакерського угруповання заблоковані правоохоронцями", – зазначили у спецслужбі.

Крім того, у США та семи країнах Євросоюзу вилучено понад 30 серверів, з яких зловмисники проводили кібератаки і де зберігали викрадені дані.

Разом з цим заблоковано понад 200 криптовалютних рахунків злочинного угруповання.

У ході слідчих дій в Україні виявлено мобільні телефони та комп’ютери з доказами незаконної діяльності. Отримані речові докази будуть надані міжнародним партнерам для продовження розслідування та притягнення винних до відповідальності.

Раніше

Нагадаємо, хакери ГУР провели чергову успішну кібероперацію проти Росії. Цього разу знищили дані далекосхідного науково-дослідного Центру космічної гідрометеорології "Планета".

У січні Департамент кіберполіції спільно з Європолом (установа правопорядку ЄС з протидії міжнародній організованій злочинності) викрили 29-річного хакера, мешканця Миколаєва. Чоловік заражав сервери однієї з найбільших світових компаній у сфері електронної комерції. Спочатку хакер "зламав" 1500 облікових записів дочірньої компанії. Для цього зловмисник застосовував власноруч розроблене програмне забезпечення автоматичного підбору паролів – так званий "брутфорс".

Після цього Служба безпеки України затримала хакера, який готував кібератаку на урядові сайти і наводив російські ракети на Харків.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють в подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю