USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні затримали хакера, який готував кібератаку на урядові сайти і наводив ракети на Харків

Харків'янин був учасником хакерського угруповання "народна суbеrармія РФ"
СБУ затримала хакера у Харкові_2
Джерело: СБУ

Служба безпеки України затримала хакера, який готував кібератаку на урядові сайти і наводив російські ракети на Харків. Про це повідомляє СБУ.

Як з'ясували кіберфахівці, харків'янин був учасником хакерського угруповання "народна суbеrармія РФ".

Також зловмисник коригував ворожий вогонь по місту та готував кібератаки на сайти українських органів влади.

За наведенням фігуранта окупанти здійснили два ракетних удари по цивільній інфраструктурі обласного центру. Серед постраждалих об’єктів була місцева лікарня. Він також розвідував місця базування Сил оборони на території регіону. Насамперед його цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем протиповітряної оборони ЗСУ.

"Крім того, хакер виконував завдання ФСБ щодо підготовки серії DDoS-атак на сайти держпідприємств та органів влади України. У результаті контрдиверсійних заходів співробітники СБУ затримали зловмисника", – йдеться у дописі.

За даними Служби безпеки України, ФСБ залучила його до співпраці через спеціалізований Телеграм-канал хакерських спільнот.

Там зазначили, що для збору розвідданих про дислокацію Сил оборони фігурант обходив місцевість та приховано фіксував об’єкти, де, за його "версією", могли перебувати українські захисники.

Отримані відомості він надсилав до ФСБ через популярний месенджер у вигляді скріншотів електронних карт з координатами потенційних цілей.

Хакеру повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

Нагадаємо, раніше хакери ГУР провели чергову успішну кібероперацію проти Росії. Цього разу знищили дані далекосхідного науково-дослідного Центру космічної гідрометеорології "Планета".

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат