USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Проблеми в нашій армії набагато гірші, ніж ми думали, - міністр оборони Великої Британії

Також глава британського Міноборони зачепив тему масштабного перегляду оборонної сфери
британський солдат
Солдат Збройних сил Великої Британії
Джерело: Sky News

Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі заявив про невтішний стан Збройних сил країни. І сказав, що проблеми в армії нині набагато гірші, ніж взагалі припускали, повідомляє Sky News.

Гілі вважає, що стан Збройних сил Великої Британії, які були виснажені десятиліттями скорочень, "набагато гірший, ніж ми думали".

Журналісти кажуть, що ці коментарі прозвучали після того, як колишній головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний, попередив, що Велика Британія та інші демократії мають "прокинутися" і подумати, як захистити себе від нової світової війни. 

Також глава британського Міноборони зачепив тему масштабного перегляду оборонної сфери, який уряд нещодавно розпочав. І пообіцяв створити "нову еру" для збройних сил.

"Це справді серйозні часи зі швидко зростаючими глобальними загрозами. Хочу уникнути давньої тактики армії, Королівського флоту та Королівських військово-повітряних сил, які сваряться між собою через обмежені кошти при закупівлях. Ми повинні бути готові до боротьби, а не до боротьби між собою", - сказав Гілі.

Разом з тим, міністр додав, що знає про проблеми в сухопутних силах, Королівському морському флоті та ВПС. У всіх трьох службах є "виснаженість сил, марнотратство в закупівлях, низький моральний дух, криза з набором і утриманням персоналу і ветерани, які не можуть отримати доступ до послуг, на які вони заслуговують".

Видання вказує, що такі висновки Гілі зробив після двох тижнів перебування в уряді.

Зазначимо, згідно з минулорічним звітом про озброєння і формування збройних сил Великої Британії у складі Королівських ВМС перебувають 10 підводних човнів і 72 надводні кораблі, зокрема 59 бойових та 13 у складі допоміжного флоту. На озброєнні армії перебуває 3 207 одиниць бойової техніки, зокрема 845 бронетранспортерів, 1 480 захищених транспортних засобів і 882 бойові броньовані машини.

А Повітряні сили Великої Британії мають у своєму розпорядженні 564 літаки й 265 гелікоптери. Крім того, на озброєнні є 55 безпілотних авіаційних систем.

Гілі та Україна

До речі, на початку липня Гілі відвідав з візитом Київ та анонсував нову допомогу від Великої Британії Україні. Новий пакет підтримки включатиме більше артилерійських знарядь, чверть мільйона боєприпасів і майже 100 високоточних ракет Brimstone.

Джон Гілі також доручив урядовим чиновникам забезпечити, щоб обіцяний у квітні пакет військової допомоги  прискорили і доставили в Україну в повному обсязі протягом наступних 100 днів. А в травні повідомлялося, що Велика Британія надасть Україні найбільший в історії пакет військової допомоги на 500 мільйонів фунтів стерлінгів.

Не варто забувати й про те, що Велика Британія навчає українських новобранців. Так, торік у листопаді кількість українських військових, які пройшли підготовку, сягала понад 52 тисячі.

Читайте також:
ЄС, США і Британія підпишуть першу міжнародну угоду про використання штучного інтелекту, – ЗМІ ЄС, США і Британія підпишуть першу міжнародну угоду про використання штучного інтелекту, – ЗМІ
Рада ратифікувала Угоду про безмитну торгівлю з Великою Британією Рада ратифікувала Угоду про безмитну торгівлю з Великою Британією
Велика Британія не дозволила бити по Курській області ракетами Storm Shadow Велика Британія не дозволила бити по Курській області ракетами Storm Shadow
Напад з ножем на півночі Англії: Дев’ятеро людей поранені, двоє дітей загинули Напад з ножем на півночі Англії: Дев’ятеро людей поранені, двоє дітей загинули