USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Надавав супутникові знімки окупантам: Хакери знищили дані Центру космічної гідрометеорології РФ

Хакерам вдалося знищити близько двох петабайтів пам'яті
хакери

Ілюстративне фото

Джерело: Reuters

Хакери провели чергову успішну кібероперацію проти Росії. Цього разу знищили дані далекосхідного науково-дослідного Центру космічної гідрометеорології "Планета". Про це йдеться на сайті української розвідки.

Зазначений центр займається прийомом і обробкою даних із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб'єктів: передусім міністерство війни, генеральний штаб і служби МНС РФ.

Атаку проти установи здійснили кіберволонтери-патріоти з групи "BO Team".

"Наслідки – руйнівні! Проникнення в базу даних центру дало змогу знищити 280 серверів, задіяних у загальній мережі. Обсяг знищеної інформації – близько 2 петабайт (200 мільйонів гігабайт) даних", – розповіли в ГУР.

За даними розвідки, вартість втраченого Росією цифрового масиву може становити щонайменше 10 мільйонів доларів.

Що вдалося знищити?

  • Метео- та супутникові дані, які в постійному режимі активно використовували міноборони та МНС РФ, "Роскосмос" і низка інших відомств держави-агресора, а також – напрацьовані роками унікальні дослідження.
  • Робота суперкомп'ютерів, якими обладнаний далекосхідний центр, паралізована і не підлягає відновленню в повному обсязі.
  • Паралізовано системи кондиціонування і зволоження повітря, а також регулювання екстреного електроживлення будівлі центру.
  • Повністю відрізана від мережі російська станція в Арктиці на острові "Більшовик", яка виконує важливі завдання у військовій сфері держави-агресора.

Нагадаємо, раніше внаслідок успішних дій кіберволонтерів у Росії виник масштабний збій у роботі великого інтернет-провайдера "Акадо-телеком".

Також на початку січня хакери з угруповання Blackjack, які, ймовірно, мають стосунок до СБУ, зламали московський інтернет-провайдер "М9ком" і позносили його сервери.

Читайте також:
Як не стати жертвою шахраїв та російської пропаганди: Кіберполіція про фактчекінг Як не стати жертвою шахраїв та російської пропаганди: Кіберполіція про фактчекінг
Прем'єр Польщі Туск заявив про ворожу агентуру серед російських та білоруських айтівців Прем'єр Польщі Туск заявив про ворожу агентуру серед російських та білоруських айтівців
Європол ліквідував міжнародну мережу пропаганди тероризму: Небезпечні сервери вилучили зокрема в Україні Європол ліквідував міжнародну мережу пропаганди тероризму: Небезпечні сервери вилучили зокрема в Україні
Найбільша в історії міжнародна операція проти ботнетів: Затримання зачепили й Україну Найбільша в історії міжнародна операція проти ботнетів: Затримання зачепили й Україну