USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна підписала міжнародну декларацію щодо безпеки використання ШІ

Крім України декларацію підписали ще 29 країн
штучний інтелект

ШІ

Джерело: відкриті джерела

Україна підписала міжнародну декларацію Блетчлі, присвячену безпеці використання штучного інтелекту (ШІ). Документ передбачає співпрацю урядів різних країн у дослідженнях безпеки ШІ, розповіли в пресслужбі Міністерства цифрової трансформації.

За даними відомства, підписували декларацію у Великій Британії на саміті з безпеки штучного інтелекту AI Safety Summit. На ньому були присутні представники 29 урядів, зокрема США, Австралії, ЄС, Китаю, Саудівської Аравії та Південної Кореї. Чиновники також підписали декларацію щодо безпеки використання ШІ.

"Маємо слідувати світовим трендам розвитку інновацій. Коли йдеться про кібербезпеку, ШІ може як значно підвищувати захищеність систем, так і спрощувати процес проведення кібератак і робити їх більш успішними. Важливо знайти баланс між регулюванням цієї технології, при цьому не зупиняючи її розвиток", – розповів заступник міністра цифрової трансформації Георгій Дубинський, який представляв Україну на саміті.

Однією з цілей декларації є домовленість країн щодо розробки та імплементації ризик-орієнтованих політик регулювання ШІ. Такі практики допоможуть унеможливити негативні наслідки.

"Водночас на саміті наголосили, що штучний інтелект є корисною технологією для економічного зростання та сталого розвитку. Але технологія не може розвиватися без будь-якого нагляду й потребує встановлених правил гри", – додали у відомстві.

Що передувало?

У Міністерстві цифрової трансформації від серпня почали роботу над нормативним полем для штучного інтелекту. 

За словами міністра, провели стратегічну сесію із залученням експертів, урядовців, нардепів та юристів.

"Неможливо говорити про цифрову державу, якщо ми не формуємо прогресивну політику в напрямі штучного інтелекту та адженду для світу", – зазначив глава відомства Михайло Федоров.

Він уточнив, що в Україні ШІ зараз активно використовується в різних напрямках, триває розробка віртуального помічника в "Дії", також штучний інтелект допомагатиме Держстату обробляти й аналізувати дані.

Новини за темою: Китай таємно розвиває власний штучний інтелект, – дослідження
 
До прикладу, Одеса стала першим містом в Україні, де впровадили пілотний проєкт з телемедицини BrainScan. Ця система працює на базі штучного інтелекту і значно пришвидшує процес діагностики захворювань або ушкоджень головного мозку та рятує життя пацієнта, коли час є критичним фактором, інформує пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

"Точність аналізу даних та швидкість отримання результатів діагностики допомагають лікарям отримати так звану "другу думку" та запобігають медичним помилкам", – кажуть медики.

Додамо, укладачі британського словника Collins Dictionary обрали словом року абревіатуру AI. Це скорочення від "artificial intelligence" – штучний інтелект (ШІ). Про це поінформували на сайті словника.

Так, Collins Dictionary визначає ШІ як "моделювання психічних функцій людини за допомогою комп’ютерних програм".

Укладачі словника згадали про ChatGpt, назвавши його "революційною мовною моделлю", яка вразила "здатністю імітувати природну людську мову".

Новини за темою: Найбільші технологічні компанії світу позначатимуть водяним знаком контент, створений ШІ
Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен