USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Одеса стала першим містом України, де ШІ долучили до діагностики головного мозку

Нейромережа аналізує зображення компʼютерної томографії головного мозку в автоматичному режимі та виявляє патологічні зміни
ШІ в медицині
ШІ в медицині
Джерело: МОЗ

Одеса стала першим містом в Україні, де впровадили пілотний проєкт з телемедицини BrainScan. Ця система працює на базі штучного інтелекту (ШІ) і значно пришвидшує процес діагностики захворювань або ушкоджень головного мозку та рятує життя пацієнта, коли час є критичним фактором, інформує пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

"Точність аналізу даних та швидкість отримання результатів діагностики допомагають лікарям отримати так звану "другу думку" та запобігають медичним помилкам", – кажуть медики.

Як це працює?

Нейромережа аналізує зображення компʼютерної томографії головного мозку в автоматичному режимі та виявляє патологічні зміни. І вже протягом п'яти хвилин після обробки знімка програмою лікар може ухвалити рішення про подальше лікування. Це в кілька разів швидше, ніж зазвичай.

"Майбутнє – саме за такими технологіями, які можна застосовувати в діагностиці як незалежну експертну "другу думку" для швидкого реагування та ухвалення рішень", – пояснює лікар-рентгенолог вищої категорії Анастасія Мудрова.

Які є результати?

Використання ШІ для аналізу КТ-знімків головного мозку в рамках проєкту BrainScan показало хороші результати. Одеський досвід залучення нейромережі до діагностики пацієнтів відтепер використовують і в прифронтовому Краматорську на Донеччині, де також запрацювала ця програма.

Нагадаємо, у липні Кабінет міністрів України погодив стратегію розбудови телемедицини в країні. Це має підвищити стандарти якості медичної допомоги, яку надають у такий спосіб, зазначили на Урядовому порталі.

Так, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що наразі до лікарень, які надають первинну медичну допомогу, поставили близько чотирьох тисяч мобільних телемедичних апаратно-діагностичних комплексів.

"Розширення можливостей телемедицини – це крок для долучення до клубу прогресивних країн світу, що запровадили телемедицину на законодавчому рівні", – пояснила заступниця міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Більше про телемедицину читайте в нашому матеріалі.

Раніше

Вчені розробили програму штучного інтелекту (ШІ), яка може попереджати людство про небезпечні варіанти майбутніх пандемій. Про це пише Science Alert.

Так, штучний інтелект називається системою раннього виявлення аномалії (EWAD). Під час перевірки на фактичних даних про поширення SARS-CoV-2 вона змогла точно передбачити, що буде далі внаслідок мутації вірусу.

Новини за темою: В Україні почали готувати правове регулювання штучного інтелекту

Читайте також:
Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі Здоров'я – база, естетика – похідне. Пластичний хірург Дмитро Слоссер розповів про роботу під час війни та останні тенденції в галузі
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено
У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення