USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна отримала останній транш із макрофінансової допомоги ЄС на 18 млрд євро

Далі питання про допомогу Україні буде розглядатися на окремому саміті Євросоюзу на початку лютого
Урсула

Урсула фон дер Ляєн

Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія перерахувала Україні останній транш на 1,5 млрд євро з пакета макрофінансової допомоги. Загалом Київ отримав у 2023 році 18 млрд євро у вигляді довгострокових пільгових кредитів. Про це у Twitter повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Президентка ЄК наголосила на необхідності досягти угоди, щоб і надалі надавати Україні підтримку, необхідну їй для відновлення та реформ.

"Ми стоїмо на боці нашого сусіда, друга та майбутнього члена", – додала вона.

Новини за темою: ЄС може позбавити Угорщину права голосу, щоб схвалити допомогу Україні

Допомога Україні

Раніше Єврокомісія запропонувала виділити Україні 50 млрд євро на 2024–2027 роки. Лідери країн Європейського Союзу розглядали цю ініціативу під час саміту 14 грудня. Однак Угорщина наклала вето на рішення, решта 26 країн його підтримали. Питання про допомогу Україні буде розглядатися на окремому саміті ЄС на початку лютого. Одним з варіантів є двосторонні угоди України з членами Євросоюзу на відповідні суми.

Нагадаємо, Україна отримала 150 млн євро фінансової допомоги на безповоротній основі від Європейського Союзу. Залучені гроші є частиною Угоди між Україною та ЄС про фінансування програми "Підтримка швидкого відновлення України (Контракт з розбудови держави та посилення стійкості)". 

14 грудня Україна отримала третій транш фінансування на суму близько 900 млн доларів від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF). Залучені кошти є результатом успішного другого перегляду програми EFF Виконавчою радою МВФ. 22 листопада Єврокомісія перерахувала Україні черговий транш на 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги. 

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України