USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЄС може позбавити Угорщину права голосу, щоб схвалити допомогу Україні

Це рішення може заблокувати будь-яка інша держава Євросоюзу
Орбан Віктор
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Джерело: відкриті джерела

Країни Євросоюзу розглядають можливість позбавити Угорщину права голосу, щоб схвалити угоду про надання пакета допомоги Україні на 50 млрд євро у 2024–2027 роках. Про це пише  Financial Times.

Зазначається, що деякі чиновники у Брюсселі пропонують застосувати процедуру покарання за статтею 7 договору про Європейський Союз 2007 року за порушення верховенства закону, що може призвести до припинення права голосу.

Рішення може заблокувати будь-яка інша держава-член, але зміна уряду в Польщі означає, що Угорщина більше не має гарантованого захисника. Проте багато країн нервують з приводу використання того, що, по суті, є найбільшою зброєю ЄС проти держави-члена.

Натомість, за словами чиновників, пріоритет у тому, щоб переконати Орбана, ясно пояснивши те, що вони назвали "повними витратами" його ізоляції. Якщо це не вдасться, 26 інших членів Європейського Союзу зможуть укласти угоду про допомогу Україні кожен окремо, хоча це займе час і запропонує лише короткострокове рішення.

"Можливо, Угорщина може створити більше проблем, – сказав високопосадовець ЄС, який був присутній на саміті в Брюсселі минулого тижня. – Можливо, Угорщина зможе змусити нас використати кілька різних інструментів. Але зрештою Угорщина не зможе перешкодити нам надати гроші Україні".

Новини за темою: Зеленського не запросили на саміт ЄС через Орбана, але президент виступив онлайн: Що говорив

Що цьому передувало

14 грудня на саміті лідерів Європейського Союзу у Брюсселі прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан несподівано пом'якшав у питанні вступу України до ЄС після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц умовив його вийти з кімнати, щоб випити каву. Орбан фактично утримався після того, як протягом кількох тижнів давав зрозуміти, що він чинитиме опір будь-якому кроку на початку переговорів.

Однак через кілька годин він зіпсував момент святкування Києвом і порадував Кремль, наклавши вето на чотирирічний пакет фінансової допомоги у розмірі 50 млрд євро. Як зазначає Financial Times, навіть за мірками Орбана, це був різкий крок, який спантеличив його партнерів. Його відмова шукати компроміс щодо ключового питання безпеки Євросоюзу стривожив навіть тих, хто сперечався з ним протягом багатьох років.

Даніель Хегедюс, старший науковий співробітник німецького аналітичного центру Фонду Маршалла, сказав: "Це була нижня точка для ЄС та нова найвища точка ескалації".

Раніше ми повідомляли, що союзники прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана проведуть закриту зустріч із республіканцями у Вашингтоні, щоб домогтися припинення військової підтримки України з боку США. 

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України