USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

МВФ схвалив новий транш Україні на майже 900 млн доларів

У МВФ зазначили, що також вкрай важливо, щоб зовнішнє фінансування бюджету та проєктів реконструкції продовжувалося на пільгових умовах
МВФ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) завершила перший перегляд програми розширеного фінансування EFF для України та схвалила негайне виділення другого траншу 663,9 млн СПЗ (близько 890 млн дол.), який буде спрямовано на підтримку бюджету. Про це повідомляє пресслужба Фонду.

"Офіційні органи домоглися значного прогресу у виконанні своїх зобов'язань у рамках EFF у складних умовах, виконавши всі застосовні кількісні критерії ефективності до кінця квітня і структурні контрольні показники до кінця червня, і зберігають високу прихильність до програми", – йдеться в повідомленні.

Водночас Фонд зазначив, що для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності в майбутній складний період необхідні стійка відповідальність та імпульс реформ.

"Це охоплює підтримання міцної бази податкових надходжень (зокрема, шляхом утримання від заходів, які можуть підірвати податкову базу), підтримку стійкої дезінфляції та стабільності обмінного курсу, підтримання здорового банківського сектору і просування найважливіших реформ управління та боротьби з корупцією, зокрема щодо декларування активів, фінмоніторингу та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП)", - уточнюється в релізі.

МВФ додав, що також вкрай важливо, щоб зовнішнє фінансування бюджету та проєктів реконструкції продовжувалося на пільгових умовах, сумісних із фінансовою та борговою стійкістю.

Зазначається, що у сфері податково-бюджетної політики зусилля також мають бути зосереджені на розробці Національної стратегії доходів (НСД), яка закріпить таку необхідну мобілізацію доходів для підтримки реконструкції та соціальних витрат. "Відновлення правової бази для підготовки середньострокового бюджету, довіри до бюджету та управління боргом також має вирішальне значення в поєднанні із заходами щодо підвищення фінансової прозорості та зміцнення управління державними інвестиціями", - зазначив Фонд.

Коментуючи стратегію фінансування і стійкість боргу, МВФ констатував, що зовнішня підтримка бюджету, як і раніше, становитиме основну частину бюджетного фінансування, хоча мобілізація внутрішнього фінансування поряд із відмовою від емісії, як і раніше, є важливою.

Фонд додав, що на додаток до взятого в березні 2023 року Групою кредиторів України (ГКУ) зобов'язання щодо реструктуризації частини офіційного боргу, за оцінкою персоналу Фонду, існує процес врегулювання зовнішньої комерційної заборгованості, який заслуговує на довіру.

Говорячи про грошово-кредитну і валютну політику, МВФ наголосив, що програма спрямована на подальшу підтримку стійкої дезінфляції та стабільності обмінного курсу, зокрема за рахунок підтримки адекватного рівня валютних резервів за умови розумного управління надлишком ліквідності воєнного часу.

"Щойно дозволять умови, програма підтримає перехід до більш гнучкого обмінного курсу, подальше ослаблення валютного контролю та повернення до системи таргетування інфляції", - зазначив Фонд без будь-якої конкретизації термінів.

У фінансовому секторі МВФ закликав зберігати пильність з огляду на те, що справжній стан банківської системи залишається незрозумілим, а ризики подальших потрясінь, включно з націоналізацією банків, зберігаються. За її словами, діагностика банків, реформа банківського нагляду, управління державними банками та планування на випадок непередбачених обставин залишаються високими пріоритетами.

Фонд також наголосив на важливості реформ у сфері управління та боротьби з корупцією, необхідних для швидкого відновлення рівня життя населення і прокладання шляху до вступу в ЄС, а також зміцнення суспільної довіри та довіри донорів, зокрема в післявоєнний період.

"Також буде важливо дотримуватися комплексної стратегії критично важливих видатків під час відновлення та реконструкції, зокрема на енергію та закупівлі", – додали в МВФ.

Чотирирічний пакет фінансування МВФ

31 березня виконавча рада Міжнародного валютного фонду затвердила чотирирічний пакет фінансування в розмірі 15,6 млрд доларів для України. Він є частиною великого пакета підтримки від країн G7 на суму 115 млрд доларів протягом дії програми.  

23 травня в Україні розпочала свою роботу місія Міжнародного валютного фонду, щоб оцінити перші результати щодо виконання умов чотирирічної програми розширеного фінансування.

Читайте також:
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні