USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Допомога Україні від США: Чому спікер Джонсон різко змінив свою думку

Джонсон погодився на допомогу Україні після доповіді директора ЦРУ
Майк Джонсон
Майк Джонсон
Джерело: відкриті джерела

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон, який тривалий час протестував проти схвалення допомоги Україні без вирішення ситуації на південному кордоні Штатів, погодився підтримати законопроєкт про виділення майже 61 мільярда доларів. Сталося це після ознайомлення із даними розвідки та після свідчень про російські злочини. Про це пише The New York Times.

Минулого тижня Джонсон зненацька заявив, що надання летальної допомоги Україні зараз є критично важливим та пояснив, що змінив свою думку частково доповідями розвідки.

"Я справді вірю цій інформації. Я думаю, що Володимир Путін продовжував би марширувати Європою, якби йому дозволили. Думаю, наступним він може піти на Прибалтику. Я думаю, що він може посваритися з Польщею чи одним із наших союзників по НАТО", – пояснив він.

Також, за даними ЗМІ, одна із найрезультативніших зустрічей відбулася в лютому в Овальному кабінеті Білого дому, коли лідери Конгресу зустрілися з президентом Джо Байденом для того, щоб обговорити державне фінансування та допомогу Україні. Під час цієї зустрічі Вільям Бернс, директор ЦРУ, та інші високопосадовці національної безпеки намагалися переконати пана Джонсона в тому, наскільки швидко в Україні закінчуються боєприпаси та якими жахливими будуть наслідки, якщо українська протиповітряна оборона більше не буде посилена американською зброєю.

Зокрема, за даними близьких до нього джерел, нещодавно Джонсон отримав доповідь директора ЦРУ Вільяма Бернса, який змалював картину жахливої ситуації на полі бою в Україні та глобальних наслідків бездіяльності Сполучених Штатів. Доповідь справила на Джонсона велике враження, і він дедалі більше переконувався, що доля західної демократії лежить на його плечах.

Згодом під час невеликої зустрічі із законодавцями спікер "досить чітко дав зрозуміти, що якщо ми не зробимо це у квітні, для України може бути надто пізно".

"Моя філософія полягає в тому, щоб чинити правильно, і нехай удача супроводжує мене. Якби я діяв, боячись заяв про моє звільнення, то ніколи б не зміг виконувати свою роботу...", – сказав він.

Законопроєкт про військову допомогу Україні

20 квітня Палата представників Конгресу Сполучених Штатів Америки врешті-решт проголосувала за допомогу Україні.

Вона передбачає близько 61 мільярда доларів на потреби, пов'язані з війною Росії проти України, однак надання економічної допомоги Україні має відбуватися не на безоплатній основі, а в кредит.

Після того як Палата представників підтримала фінансування України, далі за нього голосуватимуть у Сенаті, де рівень підтримки нашої країни значно вищий. Після Сенату документ має піти на підпис Байдену, який уже заявив, що підтримує ініціативу спікера Джонсона і підпише документ "негайно".

Сенат може розглянути документ вже завтра, 23 квітня.

Читайте також:
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати