USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні

Однак республіканці все одно намагаються вставляти палиці в колеса
Нижня палата Конгресу США

Ілюстративне фото

Джерело: ZN.UA

У четвер, 18 квітня, у Палаті представників Сполучених Штатів Америки сталося надзвичайно рідкісне явище, коли американські законодавці від демократів відступили від політичних норм США і віддали свої голоси, щоб врятувати законопроєкти Майка Джонсона про допомогу союзникам. Про це пише видання Axios.

Там наголосили, що це найяскравіше на сьогодні свідчення того, що розколота більшість Республіканської партії в Палаті представників фактично змінилася на щось схоже на двопартійну коаліцію.

Так, чотири демократи в Комітеті з питань регламенту Палати представників проголосували разом із п'ятьма республіканцями, що входять до складу комітету, за просування пакета з чотирьох законопроєктів для голосування в залі засідань Палати представників.

Такий крок з боку демократів став необхідним, оскільки троє правих прихильників жорсткої лінії Республіканської партії (зазвичай їх називають "трампісти") – Томас Массі, Ральф Норман і Чіп Рой – проголосували проти винесення законопроєктів на голосування. Без голосів демократів подальший розгляд проєктів був би неможливим.

Новини за темою: Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін

Видання зазначає, що Комітет з питань регламенту зазвичай складається з лояльних до керівництва членів, які слухняно голосують згідно з партійною лінією під час винесення законопроєктів на розгляд сесійної зали.

Але колишній спікер Палати представників Кевін Маккарті включив Массі, Нормана і Роя до складу комітету минулого року, щоб заспокоїти правих прихильників жорсткої лінії, які повстали проти його боротьби за владу.

Це передало контроль над владою в руки демократів, які в Палаті представників у меншості і в переважній більшості підтримують пакет і відчайдушно прагнуть надати допомогу Україні та іншим союзникам.

"Такого роду об'єднання партій у комітеті не відбувалося за весь час мого перебування тут", – сказав конгресмен Ден Кілді, який служить у Конгресі вже понад десять років. Він зазначив, що цей крок є безпрецедентним.

Палиці в колеса все одно є

З моменту публікації законопроєкту про допомогу Україні конгресмени подали до нього 137 правок, 135 з яких – від республіканців.

Однією з найодіозніших правок стала пропозиція проросійської республіканки Марджорі Тейлор Грін заборонити фінансування батальйону Азов і "військ НАТО в Україні". Також вона внесла правку про несхвалення жодного фінансування, поки в Україні не заборонять аборти і до початку мирних переговорів із РФ.

Від демократів надійшло лише дві правки, де вони пропонують призначити Марджорі Тейлор Грін спецпредставником російського диктатора Володимира Путіна в Конгресі США.

Допомога Україні

Коливання навколо військової допомоги Україні у Сполучених Штатах Америки тривають уже кілька місяців. За цей час українська армія зіткнулася з дефіцитом озброєння і змушена була відійти з Авдіївки.

Однак все ж таки 13 лютого Сенат США схвалив законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, тоді ж таки для Києва передбачили понад 60 млрд доларів.

Проте спікер Палати представників США Майк Джонсон оприлюднив свій план із просування іноземної допомоги, представивши чотири окремі законопроєкти, що стосуються допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та інших пріоритетів національної безпеки.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі