USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Кабмін виконав ще два зобов’язання перед МВФ

31.05.2023 17:11 100
Фонд схвалив чотирирічну програму розширеного фінансування (EFF) для України на 15,6 млрд доларів
МВФ
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів вніс до Верховної ради проєкт змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості. Про це повідомила голова Бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа у Facebook.

За її словами, Україна зобов’язалася зареєструвати проєкт змін до кінця травня в рамках виконання Меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

"Йдеться про два структурні маяки: подання до парламенту законопроєкту щодо відновлення дії статті 52 Бюджетного кодексу та її посилення з метою зменшення кількості змін до державного бюджету, а також норм щодо встановлення обмежень на надання державних гарантій з чіткими критеріями їх застосування", – написала вона.

При цьому уряд пропонує, встановити, що законопроєкт про внесення змін до закону про державний бюджет може розглядатися у Верховній Раді лише у разі наявності позитивного висновку Міністерства фінансів (зараз достатньо будь-якого висновку), при цьому висновок має містити інформацію щодо можливостей фінансового забезпечення у поточному році і на середньостроковий період.

Також передбачається відновлення з 1 січня 2024 року середньострокового бюджетного планування, яке було зупинене у березні минулого року у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ, а також відновлення у 2023 році розробки Стратегії управління державним боргом, що теж зупинене через повномасштабне вторгнення,

Цей законопроєкт тільки направлений у бюджетний комітет на розгляд, і тільки після його висновку він буде розглянутий у залі парламенту. 

МВФ ухвалив кредит у 15,6 млрд доларів для України

31 березня виконавча рада Міжнародного валютного фонду затвердила чотирирічний пакет фінансування в розмірі 15,6 млрд доларів для України. Про це повідомляє пресслужба фонду.

Кредит виділено Україні в рамках допомоги для задоволення її нагальних економічних потреб на тлі триваючої війни проти РФ.

"Рішення формалізує угоду на рівні персоналу МВФ, досягнуту з Україною 21 березня", – пише видання.

Очікується, що такий крок допоможе залучити масштабне фінансування для України від міжнародних донорів і партнерів включно зі Світовим банком та іншими кредиторами.

Також там зазначають, що цей кредит стане для України найбільшим від початку повномасштабної війни з Росією.

Оновлено. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль підтвердив, що Виконавча рада МВФ погодила старт нової програми підтримки для України. Це програма в розмірі 15,6 млрд доларів і терміном на чотири роки. 

"Програма МВФ стане частиною загального пакета фінансової підтримки для України від наших міжнародних партнерів у розмірі 115 млрд доларів", – зазначив він.

Що відомо про програму МВФ? 

Програма була розроблена відповідно до нової політики фонду щодо кредитування в умовах виключно високої невизначеності і від донорів, включаючи G7 та ЄС, очікуються надійні фінансові гарантії.

Нова політика фонду? 

Напередодні у МВФ схвалили зміни до власних правил кредитування, які дозволяють допомагати країнам, що стикаються з надзвичайно високою невизначеністю. Йдеться про ситуації, пов'язані з екзогенними шоками, які не піддаються контролю з боку влади країни і не впливають на її економічну політику. 

Програма передбачає двоетапний підхід

Перша фаза, яка триватиме перші 12–18 місяців, має зміцнити фіскальну, цінову та фінансову стабільність за рахунок підтримки мобілізації доходів, відмови від грошового фінансування та чисте позитивне фінансування від внутрішніх боргових ринків, а також сприяння довгостроковій фінансовій стабільності, у тому числі шляхом підготовки більш глибокої оцінки стану банківського сектора.

На другому етапі акцент буде зміщений на ширші реформи для зміцнення макроекономічної стабільності, підтримки відновлення та якнайшвидшої реконструкції, а також підвищення стійкості, у тому числі у контексті цілей вступу України до Євросоюзу.

Очікується, що на другому етапі Україна повернеться до довоєнних основ політики, включаючи гнучкий обмінний курс та режим таргетування інфляції.

Перший транш 

3 квітня Україна отримала перший транш від Міжнародного валютного фонду у межах нової програми розширеного фінансування. Про це повідомив голова Нацбанку Андрій Пишний у Facebook.

Це 2 млрд спеціальних прав запозичень, що дорівнює близько 2,7 млрд доларів. 

Читайте також:
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони
За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW
Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України Призовники більше не зможуть отримати паспорти за межами України