USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Європа продовжить допомагати Україні, але про винищувачі поки не йдеться, – Bloomberg

Європейські лідери говорили про допомогу українським військовим, але не про відправку в Україну винищувачів
Typhoon
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський не отримав жодних зобов’язань щодо винищувачів для України. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на речника Європейської комісії.

"Європейські лідери чітко дали зрозуміти Володимиру Зеленському, що вони готові зробити більше військової допомоги для України, але досі ніхто не зобов’язувався надати винищувачі", – пише видання. 

Зазначається, що перед від'їздом Зеленський проведе зустрічі з невеликими групами європейських лідерів тривалістю до 30 хвилин кожна.

ЩО ПЕРЕДУВАЛО

Президент України Володимир Зеленський 9 лютого прибув у Брюссель. В ході спільної пресконференції з президентом Єврокомісії Урсулою фон ден Ляєн і главою Європейської ради Шарлем Мішелем обговорювалося питання подальшої підтримки Європою України. 

Згодом керівник Офісу президента України Андрій Єрмак зазначив, що питання далекобійної зброї та винищувачів для України вирішене.

ПРО ЯКІ ВИНИЩУВАЧІ ЙШЛОСЯ

  • Американські F-16 Fighting Falcon – їх готові надати Нідерланди і Польща, але не хочуть це робити першими і чекають схвалення США.
  • Eurofighter Typhoon – їх погодилась надати Велика Британія.
  • Dassault Rafale - ці винищувачі на озброєнні Франції.
  • Є також варіант з Dassault Mirage 2000.
  • Останній варіант – шведський JAS 39 Gripen – один із найвдаліших варіантів для України через його невисоку ціну. Таких літаків лише сотня у Швеції і півтора десятка в Чехії. 
Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
В українських шахт немає збуту вугілля, уряд надає перевагу закупці сировини за кордоном, - депутат Камельчук В українських шахт немає збуту вугілля, уряд надає перевагу закупці сировини за кордоном, - депутат Камельчук
На Волині під час розслідування кримінальної справи знайшли історичну пам'ятку часів Київської Русі На Волині під час розслідування кримінальної справи знайшли історичну пам'ятку часів Київської Русі
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників