USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Франція може передати Україні старі моделі винищувачів Mirage, якщо рішення про постачання літаків буде ухвалено

Здогадки про те, які літаки Київ може отримати від Парижа, почали зʼявлятися після того, як президент Макрон сказав, що нічого не можна виключати у цьому питанні
Міраж літак
Джерело: відкриті джерела

Франція може передати Україні старішу модель своїх літаків Mirage, якщо Емманюель Макрон вирішить постачати бойові літаки. Такі прогнози висловлюють військові аналітики, пише Financial Times.  

Здогадки про те, які літаки Київ може отримати від Парижа, почали зʼявлятися після того, як президент Макрон сказав, що нічого не можна виключати у цьому питанні.

На початку минулого року на озброєнні французької компанії Dassault Aviation було 106 літаків Mirage 2000 і всіх їх планують замінити на літаки Rafale пʼятого покоління до 2030 року. У червні Франція вже списала 14 винищувачів Mirage 2000-C, тому передача їх Україні не послабить французькі військові можливості, і найближчими роками країна виведе з експлуатації ще 26 перехоплювачів Mirage 2000-5.

Mirage 2000 – французький багатоцільовий винищувач, який в 1970-х роках розробила фірма Dassault Aviation. Основний бойовий літак військово-повітряних сил Франції наприкінці XX – на початку XXI століття. Прийнятий на озброєння армій декількох країн Азії, Європи і Латинської Америки. Виробництво Mirage 2000 зупинили у 2007 році після постачання останнього літака. Останній Mirage 2000 відправили ВПС Греції 23 листопада 2007 року. 

Враховуючи те, що Франція сама виробляє літаки, не буде необхідності отримувати дозволи на експорт від третіх сторін. Кілька європейських країн вже обговорюють можливу передачу Україні винищувачів F-16, але їм потрібен дозвіл від США на реекспорт. 

Зокрема Польща готова передати Києву свої літаки F-16. Про це вже заявив прем'єр-міністр Матеуш Моравецький. При цьому додав, що це відбудеться лише в координації з НАТО.

"Як це було кілька місяців тому в контексті МіГів, так само і будь-яка інша повітряна сила буде реалізовуватися і, можливо, передаватися у погодженні з країнами НАТО. Тут ми діятимемо у повній координації", – сказав Моравецький.

В Офісі президента відреагували на заяву польського прем'єра. Голова ОП Андрій Єрмак назвав це "позитивним сигналом".

В той же час канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що питання про можливе надання Україні винищувачів наразі навіть не виникає. Разом з тим адміністрація президента Сполучених Штатів Америки вже обговорює можливість постачання Києву винищувачів F-16. Готові переглянути можливість передачі Україні винищувачів і Нідерланди.

Однак речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат переконаний: українським військовим потрібно пів року, щоб освоїти літаки F-16.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики