USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Можливо все": Британія надасть Україні далекобійну зброю

Танки Challenger 2 прибудуть в Україну за кілька тижнів
Зеленський в Лондоні
Джерело: ВВС

8 лютого президент України Володимир Зеленський прибув із робочим візитом до Великої Британії. В аеропорту його зустрів прем’єр-міністр Ріші Сунак. Після короткої зустрічі із прем’єром Зеленський виступив перед британським парламентом, а згодом зустрівся з королем Чарльзом ІІІ.

Україна отримає далекобійну зброю

Велика Британія надасть Україні новий великий пакет оборонної допомоги, який стане чітким сигналом про те, що держави рухаються до перемоги разом.

"Маємо сильний оборонний пакет від Великої Британії. Ми погодили потужну кількість броньованої техніки, постачання далекобійної зброї й домовилися почати підготовку українських пілотів. Я вважаю, що це наш чіткий сигнал – України й Великої Британії, що ми разом не лише йдемо, а пройдемо весь цей складний шлях до нашої спільної перемоги", – заявив президент України.

Як акцентував Зеленський, сторони констатували досягнутий рівень безпекової, санкційної, політичної та економічної співпраці й визначили, як далі зміцнюватимуться позиції двох держав. Крім того, було обговорено взаємодію на міжнародних майданчиках.

Ріші Сунак також наголосив, що Велика Британія пришвидшує постачання в Україну різних видів озброєння.

"Зокрема, коли ми говоримо про танки Challenger – вони потрібні вже наступного місяця, щоб захищати Україну", – зазначив він.

Прем’єр-міністр додав, що з метою закріплення довгострокової співпраці між країнами було підписано Декларацію єдності.

Спільна пресконференція Зеленського та Сунака

Перед від’їздом прем'єр-міністр Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський провели спільну пресконференцію на базі британської армії в Дорсеті.

Зеленський проінформував уряд Британії, що в України закінчуються запаси, а без винищувачів чи ракет більшої дальності існує ризик "застою" у боротьбі його країни з Росією.

Сунак підтвердив, що вже ведуться переговори щодо передачі бойової авіації. За його словами, коли йдеться про допомогу Україні, "можливо все".

Крім того, уряд Британії прискорює доставку військового обладнання, щоб гарантувати, що воно досягне України протягом тижнів, а не місяців чи років.

Відповідаючи на запитання, чи готовий він відправити кілька британських реактивних літаків Typhoon в Україну, Сунак сказав, що у них "дуже складна комплектація" і для того, щоб навчитися пілоту керувати ним, може знадобитися три роки

Британія вже навчає близько 10 тисяч українських солдатів, і ще десятки інших прибули кілька днів тому, щоб навчитися керувати танками Challenger 2. Прем'єр-міністр додав, що танки Challenger будуть на полі бою максимально швидко, за лічені тижні.

Виступ Зеленського перед британським парламентом

Президент України Володимир Зеленський виступив перед британським парламентом у Вестмінстерському палаці. Свою розмову глава держави розпочав під бурхливі оплески. Він говорив англійською і сказав, що прийшов представляти українських воїнів.

Зеленський подякував народу Великої Британії та додав, що він тут "від імені хоробрих".

"Від імені наших героїв війни, які в окопах захищають Україну від ворожих ракет", – зазначив він.

Глава держави подякував Сполученому Королівству за надання обладнання українським солдатам і навчання тих, хто перебуває на передовій.

Не забув президент і про колишнього прем’єра Британії Бориса Джонсона.

"Борисе, ти об'єднав інших, коли це здавалося абсолютно, абсолютно неможливим – дякую", – звернувся він до Джонсона.

Зеленський сказав, що експрем'єр мав "сильний характер" і ніколи не йшов на компроміси щодо України.

Говорячи про свою країну, президент зазначив, що "Україна завжди перемагатиме зло". "Ми знаємо, що свобода переможе. Ми знаємо, що Росія програє. Це лежить в основі наших, а також ваших традицій".

Глава держави наголосив, що Велика Британія "крокує з Україною до найважливішої перемоги в нашому житті".

"Після того, як ми разом переможемо, будь-який агресор знатиме, що його чекає, якщо він замахнеться на міжнародний порядок. Будь-який агресор програє", – сказав Зеленський.

Глава української держави високо оцінив санкції Великої Британії проти Росії, але додав, що вони мають тривати до тих пір, поки Кремль буде не в змозі фінансувати свою війну проти України. 

"Це буде нова реальність вільного світу. Світ справді допомагає тим, хто сміливо захищає свободу, і прокладає шлях до нової історії", – продовжив він.

Зеленський також наголосив на важливості дотримання "світопорядку, заснованого на правилах" – прав людини та справедливості. "Кожен, хто інвестує в терор, повинен бути притягнутий до відповідальності, і кожен, хто інвестує в насильство, повинен компенсувати тим, хто постраждав від цього".

На цих принципах, за словами українського лідера, ґрунтуються пропозиції його країни щодо створення спеціального трибуналу та спеціальних компенсацій жертвам російської агресії.

Прокоментував президент і майбутню зустріч з королем: "Буде справді особливим моментом для мене".

Він сказав, що передасть від усіх українців слова вдячності за підтримку, яку Його Величність виявляв їм, коли ще був принцом Уельським.

"У Великої Британії король є пілотом ВПС, а в Україні сьогодні кожен пілот ВПС є королем", – зазначив президент і вручив спікеру Палати громад Хойлу шолом українського льотчика-винищувача.

Джерело: ВВС

Зеленський уточнив, що пілот, якому він належав, "один із найуспішніших асів, і він один із наших королів".

Напис на шоломі: "У нас є свобода, дайте нам крила, щоб захистити її".

Джерело: ВВС

Також український лідер закликав нардепів і світ подбати про бойову авіацію для України.

"Сьогодні я залишу парламент, але заздалегідь дякую вам усім за потужні англійські літаки", – зазначив він.

Президент України закінчив словами "Боже, благослови короля", маючи на увазі короля Карла III, і "Слава Україні!".

Читайте також:
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський