USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

День в Європарламенті: З якими результатами Зеленський повертається додому

Зеленський

Президент України

Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський 9 лютого прибув у Брюссель. Глава держави вже виступив в Європарламенті. Після цього приїхав на саміт Євросоюзу, повідомив спеціальний кореспондент UWN в Брюсселі.

Спільна пресконференція Зеленського, Мішеля та Урсули фон дер Ляєн

Президент Євроради Шарль Мішель розпочав свою промову з того, що Європа підтримує українську ініціативу "Формули миру".

"Ми підтримуємо вашу ініціативу для того, щоб статут ООН і міжнародне право були дотримані безкомпромісно. Це політична битва і ми хочемо провести саміт заради миру і надіслати правильний меседж світу", – сказав він.

При цьому зазначив, що особисто відстежуватиме процес просування України в ЄС: "Євросоюз – це Україна. Україна – це Євросоюз. Європа – це наш спільний дім".

Європа продовжуватиме тиснути на Росію. Для цього вже готується 10-й пакет санкцій. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що обмеження стосуватимуться політичних лідерів РФ та пропагандистів Путіна.

За її словами, Євросоюз від початку повномасштабного вторгнення вже передав Україні допомоги на 67 млрд євро  як військової, так і гуманітарної.

Джерело: UWN

Фон дер Ляєн наголосила, що Європа і далі підтримуватиме Україну: "Українці сплачують своїм життям за свободу і незалежність. Вони борються, щоб наші спільні цінності жили".

Зеленський в свою чергу подякував Євросоюзу за допомогу, але наголосив, що санкцій поки ще недостатньо і необхідно вводити обмеження проти ракетної і дронової промисловості.

"Ми дякуємо за системи ППО, але треба, щоб Росія не могла робити ракети і бити по містах", – додав він.

Також президент заявив, що хоче, щоб сигнали в партнерів перетворилися в конкретний звук.

"Я не маю права повертатися додому без результатів", – підсумував він.

Зеленський в Європарламенті

Перед початком виступу Зеленського голова Європарламенту Роберта Мецола висловила підтримку Україні та подякувала за "боротьбу за Європу".

Вона заявила, що майбутнє України – в ЄС: "Ми сподіваємося, що ваш вступ до Європейського Союзу буде найшвидшим в історії".

Як наступний крок європейські країни мають розглянути можливість надати Україні винищувачі і далекобійну зброю, сказала голова Європарламенту.

Під час свого виступу президент України Володимир Зеленський заявив, що зараз він знаходиться в Брюсселі, щоб захистити "європейський шлях" усіх українців.

"Зараз я тут, щоб захистити шлях додому нашого народу… українців різних політичних поглядів, різної особистої історії, але однієї з вами – європейської історії. Український європейський шлях намагаються знищити тотальною війною. Для чого? Щоб після українського європейського способу життя знищити європейський шлях як такий", – сказав український лідер.

Зеленський переконаний, що тотальна війна, розв'язана Росією, не лише за територію в тій або іншій частині Європи. Її загроза в тому, що є "диктатор з шаленими запасами радянської зброї та зброї від інших диктатур, зокрема, від іранського режиму".

"Сьогодні ми захищаємось від найбільш антиєвропейської сили сучасного світу і мусимо захиститися... Чи буде це можливим, якщо не здолати цю антиєвропейську силу, яка прагне вкрасти у нас з вами Європу? Ні. Лише наша перемога все це гарантуватиме, кожну з наших спільних європейських цінностей, наша обов'язкова перемога", додав президент.

Насамкінець глава України звернувся зі словами вдячності до кожного європейця: "Хочу подякувати всім, хто допомагав нашим людям, нашим переселенцям, хто закликав лідерів збільшувати захист звичайних людей, хто виходив на площу, хто ставив питання, хто утримувався від спокус російської дезінформації і хто поруч з нами в боротьби за життя. Я дякую вам. Я дякую усім, хто допомагає Україні життєво необхідним постачанням: зброєю, амуніцією, паливом!"

Читайте також:
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді