USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україна на ринку ЄС може замінити російські та білоруські товари на 7 млрд доларів

Заміна товарів з РФ та Білорусі на європейському ринку українськими товарами – це питання найближчої перспективи
експорт України в ЄС
Джерело: відкриті джерела

Українські виробники промислової продукції можуть замістити на ринку Євросоюзу товари з РФ та Білорусі на суму 7 млрд доларів. Про це повідомив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін, передає "Укрінформ".

"Міністерство вважає, що заміна товарів з РФ та Білорусі на європейському ринку українськими товарами – це питання найближчої перспективи. І ми маємо орієнтуватися на поточні конкурентні переваги наших виробників, наприклад, у машинобудуванні, вагонобудуванні, харчовій переробці. В цих галузях ми можемо відразу знаходити контракти на ринку ЄС", – зазначив посадовець.

Кудін також наголосив, що в України та Євросоюзі – різні технічні стандарти, і як наслідок, у сфері гармонізації технічних стандартів та регламентів вітчизняним виробникам потрібна допомога держави.

Новини за темою: Експорт російської нафти морським шляхом знизився на 22%, – WSJ

"Мінекономіки запускає проєкт Export Boost Project. Ми збираємо нову команду, яка працюватиме над тим, щоб допомогти українським компаніям укласти перші контракти та пройти всі необхідні сертифікації там, де ми можемо негайно замінити продукцію РФ та РБ. За нашими підрахунками, саме ця ніша, на яку ми можемо претендувати, складає близько 7 млрд доларів упродовж найближчих 12–18 місяців", – додав він.

При цьому запевнив, що основа економічної політики уряду України – це повна євроінтеграція. Зокрема, це відкриття ринку Європейського Союзу не на один рік, а на декілька років до моменту приєднання України до ЄС, оскільки для інвестора важлива довгострокова перспектива, аби розуміти окупність.

Товарний експорт України до ЄС у 2022 році

За попередніми оцінками, Україна у 2022-му наростила експорт до країн Євросоюзу на 4,2% – до 28 млрд доларів.

Зростанню експорту до Євросоюзу спряли, зокрема, заходи з боку міжнародних партнерів. Передусім запровадження "торговельного безвізу" з ЄС терміном на рік, "митний безвіз" та "транспортний безвіз", а також робота ініціативи Європейського Союзу "Шляхи солідарності". 

Читайте також:
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство