USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Попри війну: З українських портів відправили перший у 2023 році мільйон тонн агропродукції

У п'ятницю з портів Великої Одеси вийшли 11 суден
агропродукція _1
Джерело: Міністерство інфраструктури України Facebook

У рамках "зернової ініціативи" з українських портів відправили перший у 2023 році мільйон тонн української агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України у Facebook.

Так, у п'ятницю з портів Великої Одеси вийшли 11 суден з 313,5 тисячі тонн агропродукції.

"Відразу три балкери прямують до країн Африки. Балкер LADY LITEL з 31 тисячами тонн пшениці – для Лівії, балкер EAST WIND 1 з 25 тисячами тонн – для Тунісу, а також балкер LADY HATICE з 11 тисячами тонн продовольства – для Марокко.

Порт "Чорноморськ" пришвартував балкер ANTHEIA, який зафрахтовано Всесвітньою продовольчою програмою ООН для доставки української пшениці до Афганістану", – заявили в міністерстві.

Наразі в портах Великої Одеси під обробкою – 17 суден. На них завантажують 519 тисяч тонн української агропродукції.

При цьому по "зерновому коридору" рухаються п'ять суден під завантаження. В Босфорі на інспекцію Спільного координаційного центру очікують 104 судна.

"З 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 644 судна, які експортували 17,3 мільйона тонн продовольства", – звітують в Мінінфраструктури.

Зернова угода

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей. Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім продовжили ще на 120 днів. 

Крім того, 26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine ("Зерно з України"). Її метою стане забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

Читайте також:
Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України
Вступ України до ЄС може негативно вплинути на агропромисловий сектор, – ЗМІ Вступ України до ЄС може негативно вплинути на агропромисловий сектор, – ЗМІ
Доходи українських агролідерів за минулий рік зросли на 35% Доходи українських агролідерів за минулий рік зросли на 35%
Ситуація на кордоні й торгівля в агросекторі. Україна і Польща підписали спільну заяву Ситуація на кордоні й торгівля в агросекторі. Україна і Польща підписали спільну заяву