USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Перевозили іранський героїн у фініках: СБУ спільно з європейськими колегами перекрила масштабний канал контрабанди

Спецоперація тривала з вересня 2022 року
СБУ та правоохоронці ЄС перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу
СБУ та правоохоронці ЄС перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу
Джерело: СБУ

Співробітники Служби безпеки України спільно із правоохоронцями Румунії і Німеччини ліквідували масштабний канал контрабанди важких наркотиків з Ірану до Євросоюзу. Зловмисники ховали заборонений товар у коробках із фініками. У результаті комплексних заходів, які тривали понад рік, вдалося затримати й організатора наркотрафіку у Румунії. Про це йдеться в офіційному повідомленні СБУ.

Зазначається, що спецоперація почалася ще у вересні 2022 року, коли СБУ та Національна поліція України затримали в Одесі двох іноземних наркокур’єрів. Вони намагалися транзитом через Україну переправити до Західної Європи майже 186 кг іранського героїну.

"Щоб замаскувати "товар", зловмисники приховали його у коробках з подвійним дном, в яких перевозили 16 тонн фініків. Вартість вилученої "партії" наркотиків сягала 11 млн доларів за цінами чорного ринку", – розповіли в Службі безпеки.

СБУ та правоохоронці ЄС перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу
Джерело: СБУ

Тоді було встановлено, що двоє затриманих входять до складу потужного транснаціонального наркоугруповання. Щоб викрити його організатора, який проживав в одній із країн ЄС, правоохоронці провели додаткові оперативні та слідчі дії у взаємодії з європейськими партнерами. Це дозволило встановити місцезнаходження головного фігуранта, задокументувати його злочинні дії і затримати, додають у відомстві.

"За даними слідства, зловмисник розробив маршрут переправлення наркотиків морським шляхом через Одеський порт, а після його блокади у зв’язку з агресією РФ використовував порти Румунії і переміщував вантаж в Україну суходолом", – кажуть у Службі безпеки.

Наразі в Румунії триває розслідування щодо затриманого організатора наркоугруповання.

"Його двом "кур’єрам", яких затримали в Україні, слідчі СБУ повідомили про підозру за ч. 3 ст. 305 Кримінального кодексу України (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів в особливо великих розмірах)", – повідомили в Службі безпеки.

Також у відомстві розповіли, що суд обрав їм запобіжний захід у виді тримання під вартою. Тепер зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше ми повідомляли, що у Києві правоохоронці викрили масштабне наркоугруповання.

Зазначалося, що у ході операції із затримання зловмисників поліцейські знайшли та вилучили наркотиків на 50 млн гривень.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу