USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Перевозили іранський героїн у фініках: СБУ спільно з європейськими колегами перекрила масштабний канал контрабанди

Спецоперація тривала з вересня 2022 року
СБУ та правоохоронці ЄС перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу
СБУ та правоохоронці ЄС перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу
Джерело: СБУ

Співробітники Служби безпеки України спільно із правоохоронцями Румунії і Німеччини ліквідували масштабний канал контрабанди важких наркотиків з Ірану до Євросоюзу. Зловмисники ховали заборонений товар у коробках із фініками. У результаті комплексних заходів, які тривали понад рік, вдалося затримати й організатора наркотрафіку у Румунії. Про це йдеться в офіційному повідомленні СБУ.

Зазначається, що спецоперація почалася ще у вересні 2022 року, коли СБУ та Національна поліція України затримали в Одесі двох іноземних наркокур’єрів. Вони намагалися транзитом через Україну переправити до Західної Європи майже 186 кг іранського героїну.

"Щоб замаскувати "товар", зловмисники приховали його у коробках з подвійним дном, в яких перевозили 16 тонн фініків. Вартість вилученої "партії" наркотиків сягала 11 млн доларів за цінами чорного ринку", – розповіли в Службі безпеки.

СБУ та правоохоронці ЄС перекрили канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу
Джерело: СБУ

Тоді було встановлено, що двоє затриманих входять до складу потужного транснаціонального наркоугруповання. Щоб викрити його організатора, який проживав в одній із країн ЄС, правоохоронці провели додаткові оперативні та слідчі дії у взаємодії з європейськими партнерами. Це дозволило встановити місцезнаходження головного фігуранта, задокументувати його злочинні дії і затримати, додають у відомстві.

"За даними слідства, зловмисник розробив маршрут переправлення наркотиків морським шляхом через Одеський порт, а після його блокади у зв’язку з агресією РФ використовував порти Румунії і переміщував вантаж в Україну суходолом", – кажуть у Службі безпеки.

Наразі в Румунії триває розслідування щодо затриманого організатора наркоугруповання.

"Його двом "кур’єрам", яких затримали в Україні, слідчі СБУ повідомили про підозру за ч. 3 ст. 305 Кримінального кодексу України (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів в особливо великих розмірах)", – повідомили в Службі безпеки.

Також у відомстві розповіли, що суд обрав їм запобіжний захід у виді тримання під вартою. Тепер зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Раніше ми повідомляли, що у Києві правоохоронці викрили масштабне наркоугруповання.

Зазначалося, що у ході операції із затримання зловмисників поліцейські знайшли та вилучили наркотиків на 50 млн гривень.

Читайте також:
Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова Україна націоналізувала 2 млрд грн активів російського олігарха Кононова
Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС
Гучне ДТП, лакшері-відпочинок за кордоном та тиск на роботу правоохоронців: Як вже встиг Гучне ДТП, лакшері-відпочинок за кордоном та тиск на роботу правоохоронців: Як вже встиг "відзначитись" керівник детективів БЕБ Ткачук
Рада ЄС схвалила виділення першого траншу Україні в понад чотири мільярди євро у межах Ukraine Facility Рада ЄС схвалила виділення першого траншу Україні в понад чотири мільярди євро у межах Ukraine Facility