USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Україна готується до максимальної ескалації з боку Росії у найближчі два-три тижні, – Данілов

В України є свій сценарій щодо ходу війни, про який знають західні партнери
Данілов
Джерело: відкриті джерела

Україна готується до великої ескалації з боку Росії – можливо, навіть у найближчі два-три тижні. Про це в інтерв'ю Sky News заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов. 

Що чекає Україну

За його словами, найважчі бої ще попереду, і наступні кілька місяців будуть вирішальними. Данілов очікує, що близько половини з понад 320 тисяч солдатів, мобілізованих Росією у вересні минулого року, будуть залучені до другої хвилі, коли б вона не прийшла.

Перша половина живої сили, за його словами, вже була розгорнута в Україні для поповнення російських ліній після того, як війська Москви зазнали значних втрат.

За прогнозами секретаря Ради національної безпеки і оборони, найбільш криваві дні ще попереду.

"Ми пройшли через великий важкий період, але я усвідомлюю, що головні бої ще попереду, і вони відбудуться цього року протягом двох-трьох місяців. Це будуть визначальні місяці у війні", – зазначив він.

Данілов не виключив, що президент Володимир Путін спробує ще одну атаку з півночі, півдня та сходу, як це сталося 24 лютого 2022 року.  

"Росія готується до максимальної ескалації... Я можу сказати, що ми не виключаємо жодного сценарію в найближчі два-три тижні", – додав він.

При цьому наголосив, що українські військові готуються до всіх можливостей і цього разу мають значно більшу підтримку від західних партнерів, ніж 12 місяців тому.

"У нас є свої плани, і вони нам зрозумілі. Вони не приховані від наших головних партнерів: Великої Британії, США та інших країн, які нам допомагають. Ми будемо слідувати нашому плану", – зазначив секретар РНБО.

Кінцева мета, за його словами, – повернути всю територію, захоплену російськими військами не лише з 24 лютого 2022 року, а й після того, як Росія почала своє перше вторгнення в Україну ще у 2014 році, захопивши Кримський півострів і підтримавши так званих сепаратистів у східному Донбасі.

"Ми обов’язково переможемо, тому що нас підтримує весь світ", – додав він.

Про озброєння

Данілов закликав західних союзників надіслати більше зброї, включаючи реактивні літаки Typhoon Королівських ВПС Великої Британії та винищувачі інших партнерів.

"Було б чудово, якби це були реактивні літаки Typhoon. F-16 також непогані. Будь-яка допомога була б корисною", – наголосив секретар РНБО.

До речі, Польща готова передати Києву свої літаки F-16. Крім того, Франція може передати Україні старішу модель своїх літаків Mirage, якщо Емманюель Макрон вирішить постачати бойові літаки. В той же час канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що питання про можливе надання Україні винищувачів наразі навіть не виникає. Разом з тим адміністрація президента Сполучених Штатів Америки вже обговорює можливість постачання Києву винищувачів F-16. Готові переглянути можливість передачі Україні винищувачів і Нідерланди.

Однак речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат переконаний: українським військовим потрібно пів року, щоб освоїти літаки F-16.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі