USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Шольц виключив поставку винищувачів Україні

Канцлер Німеччини застеріг від підвищення ставок у питанні постачання зброї
винищувачі
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Олаф Шольц сказав, що питання про можливе надання Україні винищувачів наразі навіть не виникає. Таку заяву він зробив в інтерв’ю Tagesspiegel.

Зокрема, коментуючи заклики української сторони щодо надання винищувачів, канцлер наголосив, що рішення про військову допомогу Києву ухвалюються так, щоб не допустити прямого зіткнення Росії та НАТО. 

"Ні, питання про бойові літаки навіть не виникає. Я можу лише порадити не вступати в постійну конкуренцію щодо перекупівель, коли йдеться про системи озброєння. Мені зараз важливо, щоб усі, хто заявив, що хоче постачати бойові танки в Україну, зробили це зараз", – наголосив канцлер Німеччини.

В той же час міністр оборони країни Борис Пісторіус заявив, що винищувачі – це занадто складна зброя з принципово іншими бойовими можливостями, ніж танк, а тому їх поставка в Україну неможлива. 

"Я думаю, що про це не може бути й мови", – сказав він. 

Разом з тим адміністрація президента Сполучених Штатів Америки вже обговорює можливість постачання Києву винищувачів F-16. Готові переглянути можливість передачі Україні винищувачів і Нідерланди.

Однак речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат переконаний: українським військовим потрібно пів року, щоб освоїти літаки F-16.

"Наші пілоти можуть навчитися керувати цими літаками за кілька тижнів. Щоб освоїти те, як воювати з тими літаками, потрібен час, приблизно пів року", – заявив Ігнат.

Критика за вагання з Leopard

Варто додати, що це не перше побоювання за передачу військової техніки для України. Раніше ми розповідали, що більшість європейських партнерів тижнями закликали очільника Німеччини погодитися на передачу "Леопардів", однак він продовжував знаходити аргументи, щоб затягнути це питання. Зрештою, німецьке видання Spiegel написало, що вагання канцлера Німеччини Олафа Шольца в питанні виділення Україні танків Leopard 2 може обернутися для країни суттєвими репутаційними втратами.

"Парадокс у тому, що довірені особи канцлера вже кілька днів заявляють, що поставки танків фактично перестали бути табу. І що зелене світло буде дано – це лише питання часу. Тоді чому канцлер вагається? Замість того, щоб "вимагати того, що буде", це виглядає як "все одно затримувати те, що буде". Роблячи це, Шольц робить себе суб’єктом динаміки, яка визначається іншими. Німеччина не може від цього виграти. Вона ізольована, вона відштовхує своїх партнерів, вона заплатить високу ціну за впертість канцлера: її міжнародна репутація продовжує страждати, росіяни щасливі, українці страждають. Зрештою, Німеччина все-таки поставить Leopard, Шольц не зможе зупинити цей процес. Він просто втрачає можливість контролювати його", – пише видання.

Нагадаємо, 20 січня у німецькому "Рамштайні" відбулося 8-ме засідання Контактної групи з питань оборони України. Країни-союзники вирішили надати нам нову зброю, однак танків серед них, окрім британських Challenger, немає. Ми підготували повний список того, що виділили Україні західні партнери.

Напередодні зустрічі вже стало відомо про новий пакет допомоги від США, про нього можна прочитати тут

Читайте також:
За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів За два роки в Україні відкрили майже 11 тисяч справ щодо ухилянтів
Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини Ракети для ППО і БМП Marder: Україна отримала новий пакет допомоги від Німеччини
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Один із вбитих у Німеччині військових служив у ДШВ Один із вбитих у Німеччині військових служив у ДШВ