USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Бойові літаки – на восьмому місці у списку пріоритетів для України, – Пентагон

Більш пріоритетними зараз є системи протиповітряної оборони
F-16
Джерело: відкриті джерела

Сучасні бойові літаки Заходу зараз перебувають на восьмому місці у списку військової техніки, яка потрібна Україні. Про це заявила помічниця голови Пентагона Селеста Валландер, передає кореспондент "Голосу Америки" Джефф Селдін в Twitter.

"У списку (потреб України, – ред.) сучасні західні літаки займають приблизно восьме місце", – сказала вона.

Валландер зазначила, що більш пріоритетними зараз є системи протиповітряної оборони, артилерія та бронетехніка.

США не виключають передачу Україні винищувачів F-16

27 січня повідомлялося, що Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки обговорить можливість постачання Україні винищувачів F-16. І не виключає позитивне рішення. Про це заявив радник Джо Байдена з безпеки Джон Файнер, передає MSNBC.

За його словами, у Вашингтоні не виключають постачання "будь-яких конкретних систем озброєнь Україні", і військова допомога Силам оборони надається "відповідно до їхніх потреб з фазами боротьби українців".

"Ми дуже ретельно це (передачу літаків, – ред.) обговорюємо", – сказав Файнер.

Lockheed Martin планує збільшити виробництво винищувачів F-16

26 січня американська компанія Lockheed Martin заявила, що готова нарощувати виробництво F-16, щоб задовольнити попит серед країн, які могли б погодитися на реекспорт своїх літаків в Україну. Про це заявив головний операційний директор Lockheed Martin Френк Сент-Джон, передає Financial Time.

Зазначається, що компанія не бере безпосередньої участі в переговорах щодо можливого постачання військових літаків до Києва, водночас було "багато розмов про передання F-16 третіми сторонами", тобто реекспорт американських винищувачів в Україну.

Директор Lockheed Martin заявив, що компанія збирається нарощувати виробництво F-16 у місті Грінвілл штату Південна Кароліна, щоб задовольнити попит "практично будь-яких країн, які вирішать передати літаки третім сторонам".

Тепер уряд Сполучених Штатів Америки повинен схвалити продаж або передання третім країнам винищувачів американського виробництва. Це означає, що європейські країни потребуватимуть політичної підтримки з боку адміністрації президента США Джо Байдена, щоб реекспортувати F-16 в Україну.

"Разом з нашими міжнародними союзниками та партнерами ми постійно спілкуємося з українцями щодо їхніх потреб і запитів. Наразі ми не маємо нічого оголосити щодо F-16", – зазначив представник Міноборони Сполучених Штатів у коментарі виданню. 

Крім того, розглянути передачу Україні винищувачів F-16 готові Нідерланди, проте якщо від Києва надійде відповідний запит.

Читайте також:
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник "Хортиці"
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович