USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

В Україні спортивні федерації можуть лишитися статусу національних: Причина

Спортивні федерації можуть лишитися статусу національних у разі участі їх спортсменів у змаганнях разом з росіянами і білорусами
українські фехтувальники
Джерело: відкриті джерела

Міністерство молоді та спорту пропонує передбачити можливість позбавлення Всеукраїнської спортивної федерації статусу національної в разі участі її спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях, у яких беруть участь спортсмени з Росії та Білорусі. 

Як повідомляє пресслужба відомства, Мінмолодьспортом розроблено проєкт постанови Кабінету міністрів України "Про внесення змін до Положення про надання на конкурсних засадах спортивній федерації статусу національної та позбавлення такого статусу, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 18.01.2012 №22".

"Проєктом постанови, зокрема, передбачається можливість позбавлення Всеукраїнської спортивної федерації статусу національної у разі участі спортсменів, що є членами відповідних спортивних федерацій, у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з Російської Федерації та Республіки Білорусь. Однією із ключових особливостей статусу національної є те, що зазначені спортивні федерації отримують державну підтримку та фінансове забезпечення участі національних збірних команд із видів спорту у міжнародних заходах", – заявили в міністерстві.

Мінмолодьспорту також опрацьовує питання підтримки національних федерацій із видів спорту, щодо яких міжнародна федерація може застосувати штрафні санкції за неучасть у міжнародних змаганнях.

Україна бойкотуватиме змагання, де будуть представлені атлети з РФ: Рішення уряду

Українським спортсменам не можна буде змагатися на турнірах, де будуть представлені атлети з Росії чи Білорусі. Відповідне рішення ухвалене Кабінетом міністрів України. Про це повідомив міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов в ефірі телемарафону.

Протокольне рішення, яке ухвалив уряд України, було подане за пропозицією міністра молоді та спорту України, а також президента НОК України Вадима Гутцайта. Це рішення поширюється на усі змагання, включно з відбірковими стартами на Олімпіаду-2024. На сайті уряду України це "протокольне рішення" ще не опубліковане, як саме воно діятиме – невідомо.

"На засіданні уряду ухвалене протокольне рішення за пропозицією колеги Гутцайта про те, що ми беремо участь у відбіркових змаганнях (на Олімпіаду-2024) тільки там, де нема росіян. Відповідно, участь поза межами цих критеріїв може бути підставою для позбавлення федерацій статусу національної", – заявив Немчінов.

Новини за темою: Світова федерація бадмінтону продовжила заборону на участь у турнірах для росіян і білорусів

Також Олег Немчінов додав, що спортсменам потрібно думати не про кар'єру у контексті бойкоту змагань, а про збережене життя.

"Що робити самим спортсменам? Знаєте, я нікому не побажаю... Учора був на черговому похороні свого доброго знайомого, який віддав понад 20 років легкій атлетиці і загинув на Харківському напрямку. І в якого залишилося троє дітей. Він добровільно пішов на другу війну. І прослужив він не на кухні, якщо можна так сказати. Тобто він був у бойових підрозділах. Так от я хочу сказати нашим колегам-спортсменам, які переживають, що через заходи МОК та допущення росіян чи білорусів до змагань, а відповідно, українці не зможуть взяти участь, що поламається кар'єра чи щось інше. Зате залишиться життя ваше і ваших дітей", – резюмував Немчінов.

Відсторонення російських спортсменів

Раніше ми детально розповідали про скандал, який спричинила ідея повернути представників РФ та Білорусі до великого спорту. Читайте усі деталі тут.

Також зазначимо, що Україна вже розпочала консультації щодо можливого бойкоту Олімпіади-2024, якщо до неї допустять росіян та білорусів. 

Україна, Польща, Латвія, Естонія та Литва виступили зі спільною заявою про недопущення спортсменів Росії та Білорусі до міжнародних спортивних змагань.

Теги: спорт
Читайте також:
Жіноча збірна України з фехтування на шпагах кваліфікувалася на Олімпіаду Жіноча збірна України з фехтування на шпагах кваліфікувалася на Олімпіаду
Українська військова ліга стартувала. Розмова із президентом УВЛ Святославом Сиротою Українська військова ліга стартувала. Розмова із президентом УВЛ Святославом Сиротою
Стрибнув на 228 метрів: Український стрибун на лижах Марусяк встановив новий національний рекорд Стрибнув на 228 метрів: Український стрибун на лижах Марусяк встановив новий національний рекорд
Офсайди фіксуватимуть по-новому? Футбольні правила можуть знову змінити Офсайди фіксуватимуть по-новому? Футбольні правила можуть знову змінити