USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Олімпіада-2024. Короткий гід по головній спортивній події року

Зовсім скоро у Парижі запалять олімпійський вогонь. Час розібратися в тому, що нас всіх чекає
Олімпіада 2024
Джерело: відкриті джерела

Давайте відразу прояснимо, щоб це вас не дивувало. Офіційний старт літніх Олімпійських ігор 2024 року в Парижі запланований на 26 липня. Але змагання розпочнуться раніше, вже 24 липня. Це звичайна практика Олімпіад, так що нічого дивного. 

Але до змагань ще дійдемо, давайте для початку поговоримо про так званий "офіціоз" щодо французьких Ігор. 

Емблема та талісман Олімпіади-2024 

Емблема була представлена у жовтні 2019 року. Її складові частини: олімпійський вогонь всередині золотої медалі та символ Франції Маріанна, точніше губи цього символу. 

Джерело: відкриті джерела

Тепер про талісман. Знайомтесь, це Фріж. Або Фрігі. Його праобраз - традиційний фригійський ковпак. Ім'я та образ символізують свободу та уособлюють алегоричні постаті з історії Французької республіки.

Джерело: відкриті джерела

Девіз Фріжа на Олімпійських та Паралімпійських іграх звучить наступним чином: "Одні ми йдемо швидше, але разом ми йдемо далі".

Програма Олімпіади-2024

Усього в нинішній Олімпіаді братимуть участь 10 714 спортсменів із 206 країн світу. Вони змагатимуться у 32 видах спорту, у тому числі вперше на Олімпійських іграх - у брейкінгу, скелелазанні, скейтбордингу та серфінгу. 

Загалом буде розіграно 329 комплектів медалей. 

Як виглядають медалі Олімпіади-2024

Всі нагороди Ігор-2024 – золоті, срібні та бронзові – будуть містити шматок металу, який колись був частиною Ейфелевої вежі.

Джерело: відкриті джерела

Україна на Олімпіаді-2024

Ярослава Магучіх
Джерело: відкриті джерела

Україну представлятимуть 140 спортсменів у 26 видах спорту. З важливого: збірна України дебютує на футбольному олімпійському турнірі.

Щодо шансів. Скажімо так, вони є. В першу чергу, це стрибки у висоту і наша світова рекордсменка Ярослава Магучіх. Це і вищезгадана футбольна збірна. Крім того, можна згадати боротьбу та Жана Беленюка, дзюдо та Дар'ю Білодід, а також теніс, де нашу країну представить серйозна команда на чолі з Еліною Світоліною.

Де дивитись Олімпіаду-2024

Офіційним транслятором Олімпіади та Паралімпіади в Парижі є "Суспільне". 

Ще кілька фактів про Олімпіаду-2024

  • Це перша Олімпіада, у якій бере участь рівна кількість чоловіків та жінок.
  • Безпрецедентні заходи безпеки: в центральній частині Парижу, окрім муніципальної поліції, працюватимуть 10 тис. військових і більше 30 тис. працівників служби безпеки. 
  • На нинішню Олімпіаду продано більше 8,8 мільйона квитків. Це рекорд в олімпійській історії.
  • Церемонія відкриття вперше в історії пройде не на стадіоні, а на річці Сена. 205 команд пройдуть по ній шість кілометрів на 96 кораблях від центру міста до Ейфелевої вежі.
  • Представники Росії та Білорусі допущені до Ігор лише в індивідуальних видах спорту під нейтральним прапором.
Читайте також:
Україна здобула два золота з дзюдо на Паралімпіаді-2024 Україна здобула два золота з дзюдо на Паралімпіаді-2024
Українець Віктор Дідух став чемпіоном з настільного тенісу на Паралімпіаді в Парижі Українець Віктор Дідух став чемпіоном з настільного тенісу на Паралімпіаді в Парижі
Українець Єгор Дементьєв став чемпіоном Паралімпійських ігор у шосейній груповій гонці Українець Єгор Дементьєв став чемпіоном Паралімпійських ігор у шосейній груповій гонці
Матвій Бідний офіційно став міністром молоді та спорту України Матвій Бідний офіційно став міністром молоді та спорту України