USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Ердоган затвердив ратифікацію членства Фінляндії в НАТО

Туреччина – остання країна, яка ратифікувала заявку Гельсінкі
Фінляндія

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган затвердив рішення парламенту про ратифікацію членства Фінляндії в НАТО. Про це повідомляє фінський телеканал Yle з посиланням на відповідний документ.

Турецький парламент у четвер пізно ввечері одноголосно схвалив членство Фінляндії у військовому союзі. Тепер процес ратифікації заявки Фінляндії в Туреччині завершено.

Туреччина стала останньою країною, яка схвалила членство Фінляндії в НАТО. Тепер Анкара має надіслати документи про ратифікацію до Вашингтона.

Після дотримання всіх формальностей офіційне оформлення членства Фінляндії в альянсі займе кілька тижнів.

Угорщина вже ратифікувала

На цьому тижні парламент Угорщини проголосував за ратифікацію вступу Фінляндії до НАТО.

Парламентарії в Будапешті переважною більшістю голосів у понеділок проголосували за членство Фінляндії, яке розширить блок до північних кордонів Росії.

Підтримуючи Гельсінкі, Угорщина призупинила розгляд заявки Швеції.

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін привітала ратифікацію заявки її країни, додавши, що "у всіх інтересах, щоб Швеція також стала членом НАТО до саміту у Вільнюсі".

Bloomberg зазначає, що членство Фінляндії дасть змогу альянсу почати подальшу охорону території навколо Балтійського моря для захисту членів блоку – Естонії, Латвії та Литви, які розглядаються як потенційні цілі російської агресії.

Незважаючи на відносно невелике населення в 5,5 мільйона осіб, Фінляндія має резерв у 900 000 військовослужбовців завдяки системі військової повинності, яка не була скасована після холодної війни. Він може розгорнути близько третини з них у воєнний час – більше, ніж набагато більших європейських країн.

Раніше

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо схвалив закони, необхідні для членства країни у Північноатлантичному альянсі.

Чому Туреччина не підтримує вступ Швеції до НАТО, розповідаємо тут.

Читайте також:
НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО
Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу Україна не отримає офіційне запрошення вступити в НАТО на ювілейному саміті у Вашингтоні в липні, – високопосадовці альянсу
У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни У НАТО погодилися створити місію для допомоги Україні, а також спрогнозували сценарії розвитку війни
Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба Німеччина почне негайні пошуки систем Patriot для України, – Кулеба