USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Удари України по РФ західною зброєю не перетинають "червоні лінії" Москви, – Путін змінює риторику

Глава Кремля не бачить сенсу застосовувати ядерну зброю, попри удари України по території РФ
Путін

Путін

Джерело: відкриті джерела

Президент РФ Володимир Путін заявив, що удари України по Росії західною зброєю не перетинають передбачувану "червону лінію" РФ, яка призведе до застосування ядерної зброї. Заяву Путіна проаналізував Інститут вивчення війни.

Експерти спираються на заяви Путіна від 7 червня 2024 року. У цей день лідер країни-агресора сказав, що російська ядерна доктрина закликає Росію застосувати ядерну зброю лише у разі "виняткових випадків" загроз суверенітету та територіальній цілісності РФ. І, на його думку, такий "винятковий" випадок не виник, тому Росія не потребує застосування ядерної зброї.

Таким чином заяви Путіна від 7 червня включають значні зміни риторики. Раніше президент РФ та інші кремлівські чиновники погрожували застосуванням російської ядерної зброї, якщо західні країни дозволять Україні завдавати ударів по РФ за допомогою зброї, наданої Заходом.

Аналітики зазначають, що з початку повномасштабної війни політика і дії Заходу та України кілька разів перетинали передбачувані "червоні лінії" Росії. Однак, відсутність значної реакції Москви вказує на те, що багато червоних ліній РФ, швидше за все, є інформаційними операціями, покликаними підштовхнути Захід до самостримування.

В Інституті вивчення війни нагадали, що починаючи з червня 2024 року українська армія завдавала ударів по військових об'єктах у Білгородській області за допомогою наданих США систем HIMARS з використанням GMLRS.

Новини за темою: Путін назвав втрати РФ на війні в Україні: Аналітики оцінили, наскільки ці дані правдиві

Раніше уряд Сполучених Штатів Америки дозволив Україні використовувати їхню зброю в обмежених масштабах проти цілей на території Росії. Це стосується лише контрударів на захист східноукраїнського міста Харків. Нещодавно анонімний західний посадовець повідомив, що зброя, яку Україні надали США, вже відпрацювала по території Росії

Також Німеччина дозволила Україні бити наданою нею зброєю по території Росії. Перед цим було відомо, що канцлер Олаф Шольц підтримав президента Франції Еммануеля Макрона стосовно цього питання. Шольц заявляв, що погоджується з лідером Франції, якщо Київ дотримуватиметься міжнародного права під час розміщення поставленої йому зброї.

Тепер у списку тих, хто надав дозвіл Україні бити по РФ їхньою зброєю, – 14 країн. Серед них Франція, Велика Британія, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Нідерланди, Швеція, Чехія, Фінляндія, США і Німеччина.

До того ж кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський в ефірі ТАК TV заявив, що рано чи пізно Україна отримає зелене світло на удари по всій території РФ.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі