USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Німеччина дала дозвіл Україні бити по Росії своєю зброєю

Рішення послабити обмеження на застосування зброї стало наслідком нещодавніх посилених російських атак на Харківщину
Німеччина - Україна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Німеччина дозволила Україні бити наданою нею зброєю по території Росії. Про це інформують місцеві ЗМІ з посиланням на речника федерального уряду країни.

Так, за словами спікера уряду Штеффена Хебештрайта, це зробили відповідно до міжнародного права.

"Переконані, що Україна має право за міжнародним правом захищатися від російських атак. З цією метою Київ також може використовувати зброю, надану для цієї цілі, згідно зі своїми міжнародно-правовими зобов’язаннями, у тому числі ту, що постачається нами", – сказав він.

Журналісти зазначають, що рішення послабити обмеження на застосування західної зброї стало наслідком нещодавніх посилених російських атак у прикордонній зоні Харківської області.

Бити зброєю по РФ

Днями стало відомо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав президента Франції Еммануеля Макрона стосовно того, щоб Україна била західною зброєю по військових об'єктах на території Росії. 

Шольц заявив, що погоджується з президентом Франції, якщо Київ дотримуватиметься міжнародного права під час розміщення поставленої йому зброї.

Ці зміни не є німецькими соло-зусиллями. Уряд США раніше також дозволив Україні використовувати їхню зброю в обмежених масштабах проти цілей на території Росії. Це стосується лише контрударів на захист східноукраїнського міста Харків.

Зауважимо, деякі країни Заходу надають зброю Україні за умовою, що та не буде використовуватися по території Росії. Ці держави аргументують свої рішення тим, що не хочуть ще більшої ескалації між НАТО і РФ.

Однак, як писали аналітики ISW, прорив росіян у Харківській області міг статися зокрема через те, що Захід забороняє Україні атакувати Росію наданою зброєю. На обмеження союзників скаржилися і в самій Україні. Після довгих дискусій деякі країни альянсу все ж дозволили Україні застосовувати свою зброю на території ворога. Однією з останніх країн, яка дала на це "зелене світло", стала Швеція.

Тепер у списку тих, хто надав дозвіл Україні бити по РФ їхньою зброєю, – 13 країн. Серед них Франція, Велика Британія, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Нідерланди, Швеція, Чехія, Фінляндія, США. А відтепер – і Німеччина.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом