USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Шольц погодився з Макроном стосовно права України бити західною зброєю по військових об'єктах РФ

Канцлер Німеччини каже, що підтримує президента Франції в цьому питанні, якщо Україна дотримуватиметься міжнародного права
Шольц і Макрон
Макрон і Шольц
Джерело: відкриті джерела

Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав президента Франції Еммануеля Макрона стосовно того, щоб України била західною зброєю по військових об'єктах на території Росії. Про це пише The Guardian.

Як зазначає видання, канцлер також підтримав Україну в тому, щоб дати зелене світло для ударів західною зброєю по РФ. І в цьому питанні Шольц заявив, що погоджується з президентом Франції, якщо Київ дотримуватиметься міжнародного права під час розміщення поставленої йому зброї.

"Однак канцлер відмовився поставити від Німеччини далекобійні крилаті ракети Taurus, яких чекають українці (Україна просила їх ще в травні минулого року, – ред.). Адже ракети здатні завдати потужних ударів по російських позиціях в Україні та в глиб Росії", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим раніше німецький канцлер виступав проти ударів західною зброєю по російській території. Однак тепер змінив свою думку.

"Мені здається дивним, що ведуться розмови про те, що їй не дозволяється захищати себе і вживати заходів, які служать цій меті", – сказав Шольц під час брифінгу журналістам.

При цьому він погодився з Макроном у тому, що Європі доведеться вносити більший внесок у розподіл тягаря в трансатлантичних відносинах зі США. І заявив, що "будемо й надалі розширювати франко-німецьке співробітництво в галузі безпеки, оборони та озброєнь, зокрема в розробці високоточної зброї глибокого удару".

Що сказав Макрон?

Зазначимо, учора, 28 травня, під час візиту до Німеччини Макрон намагався детально донести, чому так важливо дати ЗСУ таку можливість.

Французький лідер навіть продемонстрував карту, звідки росіяни завдають ударів, і куди українці могли б бити у відповідь.

"Ми повинні дозволити Україні нейтралізувати військові об’єкти, з яких запускаються ракети, військові об’єкти, з яких атакують Україну", – заявив Макрон.

Водночас попередив: для уникнення того, що назвав "ескалацією", українському уряду не слід давати вражати інші цілі на території Росії. Мовляв, у Франції не хочуть ескалації. Однак те, що змінилося, так це "Росія дещо адаптувала свої дії". Макрон мав на увазі російські атаки по Україні з баз на території РФ.

Новини за темою: Швеція дозволила Україні використовувати свою зброю проти Росії

Можна чи не можна бити?

Як відомо, на Заході не вщухають розмови про те, чи дозволяти Україні бити зброєю партнерів.

Зокрема, США знову висловилися проти цієї ідеї. Хоча після поїздки до Києва держсекретар США Ентоні Блінкен закликав президента Джо Байдена зняти обмеження на використання Україною американської зброї по території Росії

Також за ініціативи Держдепу в адміністрації Джо Байдена все ще тривають активні дебати про те, щоб дозволити українцям вражати ракетні та артилерійські пускові установки, розташовані безпосередньо під кордоном з РФ. 

Варто нагадати, президент Володимир Зеленський підтвердив, що Україна веде переговори з міжнародними партнерами про можливість завдавати ударів їхньою зброєю по цілях на території Росії

До того ж і генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг закликав союзників по НАТО, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для завдання ударів по військових цілях в Росії. На думку Столтенберга, Україна має право на захист, який включає завдання ударів по цілях на території РФ.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом