USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Путін назвав втрати РФ на війні в Україні: Аналітики оцінили, наскільки ці дані правдиві

Диктатор озвучив кількість втрат, що збігається з числом, яке РФ щомісяця набирає на війну в Україну
Путін

Путін

Джерело: відкриті джерела

Президент Росії Володимир Путін заявив, що його армія щомісяця втрачає в Україні 20 тисяч бойового солдатського складу. Така цифра близька до кількості нових військовослужбовців, яких РФ мобілізовує на війну кожного місяця. Аналітики Інституту вивчення війни провели аналіз.

Як зазначають в ISW, Путін припустив, що у бойових діях в Україні щомісяця гинуть 5 тисяч росіян. З огляду на стандартне співвідношення поранених до вбитих як три до одного, щомісяця поранень зазнають близько 15 тисяч військовослужбовців РФ. Експерти не змогли підтвердити озвучені Путіним дані втрат, але ця кількість збігається з нижньою межею повідомлень України про втрати армії агресора.

Командувач Сухопутних військ України Олександр Павлюк ще на початку травня зазначив, що російські війська щомісяця втрачають від 25 до 30 тисяч убитими і пораненими. В середині січня цього року заступник начальника Головного управління військової розвідки (ГУР) України Вадим Скібіцький повідомив, що Росія вербує близько 30 тисяч осіб на місяць.

У квітні очільник московського Центру аналізу стратегій і технологій, член цивільної консультативної ради при міністерстві оборони РФ Руслан Пухов також стверджував, що криптомобілізаційна кампанія держави-агресора набирає близько 30 тисяч нових військовослужбовців щомісяця.

Поряд з цим у звіті ISW вказується, що російські офіційні особи занепокоєні зниженням темпів вербування напередодні запланованого наступу влітку 2024 року. Також невідомо, чи вдалося міноборони Росії зберегти вербування на рівні 30 тисяч осіб щомісячно.

Крім того, за останні кілька місяців росіяни створили більш стійкий апарат генерації сил для поточних наступальних операцій й почали активніше формувати резерви оперативного і стратегічного рівня.

В цей період російські війська використовували свою ініціативу на всьому театрі бойових дій в Україні для диктування темпу бойових дій, який би спричиняв втрати, приблизно на рівні або трохи менші за втрати новостворених сил.

"Це дозволило російським військам негайно поповнювати втрати на фронті та підтримувати загальний темп наступу в Україні. Водночас такі дії запровадили обмеження щодо того, до якої міри російські війська можуть інтенсифікувати наступальні дії на кожному окремо взятому напрямку", – йдеться у звіті Iнституту вивчення війни.

Зазначається, незначна кількість додаткових новостворених сил, які не одразу відправилися на фронт у статусі підкріплення, дозволила російським військам поступово сформувати оперативні резерви.

На початку травня генерал-лейтенант Павлюк заявив, що російські війська мають намір підготувати ще близько 100 тисяч військовослужбовців для участі в наступальних операціях у червні та липні цього року, а до кінця 2024-го підготувати ще 300 тисяч військовослужбовців.

"ISW продовжує оцінювати, що, ймовірно, погано підготовлені і оснащені російські резерви оперативного і стратегічного рівня навряд чи будуть готові діяти як сили проникнення першого ешелону або як експлуатаційні сили другого ешелону, здатні провести широкомасштабні наступи у 2024 році, якщо українські сили матимуть засоби для захисту", – наголошується у звіті.

Втрати РФ станом на 7 червня 2024 року

Втрати Росії у війні в Україні за добу з 6 на 7 червня становили 1080 окупантів. Загалом з початку повномасштабного вторгнення агресор втратив понад 516 080 солдатів. Крім того, за добу ЗСУ знищили корабель і 64 артилерійські системи.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 07.06.24 орієнтовно склали:

  • особового складу – 516 080 (+1080) осіб ліквідовано;
  • танків – 7834 (+6) од;
  • бойових броньованих машин – 15 096 (+20) од.;
  • артилерійських систем – 13 437 (+64) од.;
  • РСЗВ – 1095 од.;
  • засоби ППО – 833 (+2) од.;
  • літаків – 357 од.;
  • гелікоптерів – 326 од.;
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 10 886 (+40) од.;
  • крилатих ракет – 2270 од.;
  • кораблів/катерів – 28 (+1) од.;
  • підводних човнів – 1 од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 18 416 (+56) од.;
  • спеціальної техніки – 2238 (+8) од.

Нагадаємо, 6 червня українська розвідка повідомила про знищення російського буксиру біля берегів Криму у Чорному морі. Українські морські дрони успішно прорвали лінію оборонних загороджень росіян у Чорному морі і знищили буксир проєкту 498 "Сатурн" або "Протей".

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені