USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

В ЄС вирішили розгорнути військову місію в Червоному морі для захисту кораблів від хуситів

Командувати місією буде Греція
Єменські хусити
Члени берегової охорони Ємену
Джерело: відкриті джерела

Міністри закордонних справ Європейського Союзу у понеділок схвалили розгортання військово-морської місії ЄС для захисту судноплавства від бойовиків-хуситів у Червоному морі. Про це dpa повідомили європейські дипломати.

Військово-морська місія під назвою Aspides передбачає відправлення європейських військових кораблів і повітряних систем раннього попередження в Червоне море, Аденську затоку і прилеглі акваторії.

Кораблі, які братимуть участь у місії, матимуть наказ відкривати вогонь по бойовиках, якщо ті атакують першими, і не матимуть права стріляти на випередження.

Як зазначає El Pais, командувати новою військово-морською операцією Євросоюзу буде Греція. Грецький командир очолить нову операцію із супроводу та захисту європейських кораблів від нападів хуситів. Він діятиме з оперативного штабу в морі на борту італійського корабля.

Новини за темою: У США готуються до тривалої військової кампанії проти хуситів, – ЗМІ

Кораблі ЄС зможуть збивати ракети і безпілотники та захищати європейські кораблі супроводу, але відповідатимуть лише на атаки з моря. За словами дипломатичних джерел, вони не стрілятимуть по суші.

Місія буде незалежна від очолюваної США місії Guardian of Prosperity в цьому районі, з якою вона співпрацюватиме й обмінюватиметься інформацією, зокрема розвідувальною.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн привітала рішення про розгортання місії.

"Європа забезпечить свободу судноплавства в Червоному морі, працюючи разом з нашими міжнародними партнерами. Окрім реагування на кризу це крок до посилення європейської присутності на морі для захисту наших європейських інтересів", – написала вона у соцмережі X.

Напади хуситів на кораблі

Як відомо, із середини листопада бойовики-хусити в Ємені неодноразово запускали безпілотники і ракети проти торгових суден у Червоному морі, стверджуючи, що діють на знак солідарності з палестинцями проти військових дій Ізраїлю в Секторі Гази.

Спочатку бойовики захопили вантажне судно Galaxy Leader і взяли заручників, потім спробували захопити танкер Central Park, але йому допоміг есмінець USS Mason (DDG 87).

У грудні 2023 року хусити почали обстрілювати ракетами й атакувати дронами цивільні та військові кораблі в Червоному морі. Через безпекові ризики найбільший контейнерний перевізник світу данський Maersk призупиняв усі перевезення цим маршрутом.

Остання атака сталася сьогодні, коли хусити атакували британський корабель Rubymar в Аденській затоці. ЗМІ повідомили, що йому загрожує затоплення.

Також кілька днів тому ударів зазнав корабель, який прямував до порту Ірану. Судну було завдано невеликої шкоди.

Зазначимо, що у відповідь на безпрецедентні атаки бойовиків у Червоному морі США і Британія розгорнули власну військову операцію Operation Prosperity Guardian. До неї приєдналися Бахрейн, Канада, Франція, Іспанія, Норвегія, Нідерланди та інші – загалом у коаліції понад 20 країн.

У рамках операції американська та британська авіація досі завдають ударів по штабах і складах бойовиків.

Читайте також:
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері