USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У вступі до ЄС Україна може бути посередині між десятиліттям, – посол ЄС

Зельмайр стверджує, що поточний процес вступу з Україною веде до нової динаміки на Західних Балканах
НАТО ЄС

Ілюстративне фото

Джерело: ВВС

Переговори про вступ – це конкретна обіцянка стати постійним членом європейської родини. Але це потребує руху до Євросоюзу, Туреччина відійшла від ЄС. Натомість сьогодні бачимо Україну закріпленою в серці Євросоюзу, а переговори з нею є частиною архітектури безпеки, вважає посол Європейського Союзу Мартін Зельмайр.

"Процес вступу до ЄС має стабілізуючу функцію. Історія це показала. Португалія, Іспанія та Греція приєдналися до ЄС незабаром після того, як позбулися диктатури. Звичайно, з Україною є додаткова перспектива безпеки з боку країн НАТО. Для Австрії на це знадобилося шість років, для Іспанії – одинадцять. Україна може бути посередині", – сказав дипломат.

Зельмайр стверджує, що поточний процес вступу з Україною веде до нової динаміки на Західних Балканах. Завдяки угоді про асоціацію Україна вже ухвалила 70% законодавства Євросоюзу з 2016 року.

"Але попереду ще багато чого, я маю на увазі перш за все незалежність судової влади та ефективність адміністрування. Жодна держава не може самостійно розв'язувати такі проблеми, як зміна клімату чи міграція. З 27 членами це означає, що ми завжди повинні тримати себе в руках. Компроміс – це непогано, Європа – чудова демократична компромісна машина. Треба більше про це говорити, а не постійно говорити, що ми виграли чи програли в Брюсселі", – додав політик.

На думку Зельмайра, Болгарія та Румунія відповідають усім критеріям повного членства в Шенгені.

"Цілком розумію, що окремі уряди іноді відчувають труднощі з ухваленням рішень. Але маємо бути обережними, щоб залишатися справедливими та заслуговувати на довіру. Обіцяємо країнам Західних Балкан, що якщо вони відповідатимуть критеріям, то зможуть стати членами ЄС. Навіть якщо хтось зробив усе щодо Шенгену, як Болгарія чи Румунія, ми повинні виконувати те, що обіцяли", – констатував посол.

Що означатиме для Європи перемога Трампа на виборах?

"Європа має бути готова до будь-яких сценаріїв. Трансатлантичне партнерство є життєво важливим для Європи як з точки зору економіки, так і політики безпеки. Незалежно від того, хто переможе на виборах, ми повинні зробити більше для забезпечення нашої безпеки. Європейці не так уже й мало витрачають на військову оборону, просто дуже неефективно. Зараз Комісія ЄС намагається об’єднати витрати на оборону 27 країн", – зауважив дипломат.

Зельмайр зазначив, що разом з тим НАТО – це європейська армія.

"Майже всі країни-члени є членами. НАТО тісно пов'язане з ЄС. Нам не потрібна подвійна структура, а скоріше потрібно посилити європейську відповідальність у НАТО. Європа – це великий мирний проєкт. Але без безпеки немає миру, тому Європа також має бути проєктом безпеки. Це найбільше завдання на найближчі роки", – резюмував політик.

Раніше

Прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні спромоглася переконати угорського колегу Віктора Орбана відмовитися від накладання вето на початок переговорів з Україною про приєднання до Європейського Союзу. І коли Орбан залишив залу під час голосування по Україні (15 грудня, – ред.), то це була заздалегідь узгоджена з Римом стратегія, писала газета Libero.

За інформацією видання, Мелоні змогла донести до колеги необхідність дати зелене світло переговорам про майбутнє членство в ЄС обох країн, а також наданню Грузії статусу країни-кандидата на вступ до Євросоюзу.

"Під час голосування по Києву угорський прем'єр залишив залу, але це була стратегія, заздалегідь узгоджена з Римом", – сказала італійська прем'єрка.

Новини за темою: Україна отримала останній транш із макрофінансової допомоги ЄС на 18 млрд євро

До того ж Євросоюз готує резервний план на суму до 20 мільярдів євро для України, який обходить вето прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. 

Такий механізм можуть застосувати, якщо не вдасться подолати позицію Угорщини на саміті 1 лютого.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали