USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Штатах суд Колорадо заборонив Трампу брати участь у виборах

Постанова суду стосується лише республіканських праймеріз у Колорадо, які пройдуть у штаті 5 березня
Трамп в суде

Колишній президент США Дональд Трамп

Джерело: Reuters

Верховний суд штату Колорадо в США ухвалив виключити Дональда Трампа зі списку кандидатів на пост президента у 2024 році через його роль в акціях протесту біля Капітолія 6 січня 2021 року. Про це повідомляє CNN.

Це судове рішення зробило Дональда Трампа першим кандидатом у президенти в історії Сполучених Штатів, якому заборонили брати участь у виборах за пунктом Конституції, що вкрай рідко використовується, який забороняє посадовим особам, що брали участь у "заколоті або повстанні", обіймати офіційні посади.

Суд при невеликій перевазі голосів (4:3) дійшов висновку, що Конституція забороняє претенденту на висування від Республіканської партії у 2024 році з'являтися у виборчому бюлетені через його роль "у підбурюванні насильства проти уряду США".

Постанова суду стосується лише республіканських праймеріз у Колорадо, які пройдуть у штаті 5 березня, але це рішення, ймовірно, також вплине на статус Трампа на загальних виборах 5 листопада. Набрання рішенням чинності відкладено до подання апеляції наступного місяця. Представники Трампа вже встигли назвати рішення суду помилковим та недемократичним та зазначили, що воно буде оскаржено у Верховному суді Сполучених Штатів Америки.

Новини за темою: З Білого дому під кінець президентства Трампа зникла секретна папка з даними про РФ, – CNN

Вибори у США

Президентські вибори у Сполучених Штатах заплановані на осінь 2024 року. Згідно з прогнозами, головним кандидатом від демократів стане чинний американський лідер Джо Байден, а від республіканців – колишній глава держави Дональд Трамп. Голоси мають бути офіційно підраховані до 6 січня 2025 року, а на 20 січня заплановано інавгурацію.

Трамп обганяє Байдена в опитуваннях виборців в США

Колишній президент Сполучених Штатів Дональд Трамп обігнав чинного голову Білого дому Джо Байдена у попередньому опитуванні американських виборців. Згідно з опитуванням, Трамп обганяє Байдена в гіпотетичному голосуванні з 47% голосів проти 43%. Водночас, за даними видання, якщо до списку додають п'ятьох потенційних незалежних кандидатів, то перевага Трампа збільшується ще на шість пунктів – із 37% проти 31% у Байдена.

WSJ зазначив, що опитування демонструє збільшення невдоволення Байденом з боку виборців, лише 23% респондентів схвалюють політику чинного президента США, 53% кажуть, що його дії їм зашкодили. Тим часом більша частина опитаних схвалюють внутрішню політику Трампа, ще 37% сказали, що постраждали від його дій.

Роботу Байдена схвалюють 37% – це найнижчий показник за час його каденції, ще 61% бачать його імідж у негативному світлі. Соціологи зазначили, що Байдену не вистачає голосів кількох груп, які послідовно голосують за Демократичну партію, – молодь, чорношкірі та латиноамериканці.

Хоча раніше президент США Джо Байден випередив на 1 бал колишнього главу держави Дональда Трампа в опитуванні щодо виборів президента країни, опублікованому цього року на початку жовтня.

Напередодні суддя американського штату Мічиган постановив, що колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп залишиться у первинних виборчих бюлетенях штату.

Читайте також:
Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів Між Байденом і Трампом відбудуться два раунди дебатів
Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ Байден готує собі заміну, а сам може знятися з президентських виборів США, – ЗМІ
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США