USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились. Оновлено

Допомогти України у поверненні ухилянтів вже частково погодились Польща та Литва
біженці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Після того як Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію, а українське Міністерство закордонних справ заборонило консульські послуги за кордоном для чоловіків призовного віку низка країн зробили заяви щодо біженців з України.

Позиція США

Офіційний представник Держдепартаменту Сполучених Штатів Америки у Брюсселі Деніел Сайзек заявив, що призупинення консульських послуг за кордоном для українських чоловіків мобілізаційного віку є "складним питанням". Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Уряд України має право визначати свою політику. Немає жодного рішення чи позиції досі від уряду США – допомагати чи не допомагати Україні в цій галузі", – сказав він, проте зазначив, що українському урядові слід "уважно діяти щодо цього питання".

"Зрозуміло, що потрібні люди для ЗСУ, аби захищати країну… Це складне питання і важко сказати. Важливо, що Європа і певною мірою США теж вітали українців, які вирішили, що їм та їхнім родинам потрібно було виїхати з України, і це була ще одна важлива частина підтримки Європи, наприклад. Водночас правильно, що уряду України потрібно інтенсивно та серйозно вивчати ситуацію. І ситуацію щодо людей для ЗСУ – це природно, і уряд США поважає право уряду України визначати свою політику", – додав Сайзек.

Позиція Німеччини

Німеччина надаватиме або продовжуватиме українським біженцям тимчасові посвідки на проживання навіть з недійсним паспортом. Про це повідомив представник Берлінського сенату, передає DW.

Як отримати німецький проїзний документ

Зазначається, що посвідки на проживання видаватимуть, попри те, що Міністерство закордонних справ України заборонило обслуговувати чоловіків призовного віку у консульствах.

Крім того, якщо українське посольство або консульство відмовить громадянину України у видачі або продовженні його паспорта тільки на підставі непройденої ним служби в армії, то Берлінське земельне управління у справах іноземців (Landesamt für Einwanderung) видасть йому для поїздок за кордон проїзний документ, що замінює паспорт.

Проте це стосується не всіх, робитимуть це лише у виняткових випадках – потрібно довести вагому причину виїзду.

"Відповідні клопотання про видачу німецького проїзного документа будуть ретельно перевірятися і, як правило, відхилятися", – попередив представник сенату.

Крім того, Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України.

Позиція Польщі

Варшава заявила, що готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку. Про це заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш.

Проте яким чином це буде, поки невідомо.

За його словами, Варшава вже пропонувала допомогти Києву посприяти поверненню чоловіків до своєї країни, щоб виконати свій громадянський обов'язок.

Крім того, міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що військовозобов'язаним чоловікам з України не продовжать право на перебування в Польщі без паспорта. Про це пише FT.

За його словами, чоловіків можуть депортувати, адже військовозобов'язані українці мають обов'язки перед державою.

Що кажуть у Литві?

Можливість допомоги Україні із поверненням чоловіків призовного віку допустив і міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас.

Проте Вільнюс поки що не розглядає конкретних заходів для цього і стежить за тим, які рішення ухвалить Польща.

Заборона на консульські послуги від МЗС

З 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати всі консульські послуги чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном. У Міністерстві закордонних справ пояснили, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію.

Обіцяють, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Як саме можна буде оновити дані – ще визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами.

Читайте також:
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство